15.06.2024
България

Спецпрокуратурата отказала помощ на Кьовеши с аргумент, че няма пари


Специализираната прокуратура е отказа на европейски делегиран прокурор да бъде назначена експертиза по разследване с аргумента, че няма пари. Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова днес, докато говореше за приетите от кабинета промени в Закона за съдебната власт, свързани с функционирането на делегираните прокурори в страната. Това са български магистрати, одобрени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, които работят тук по делата, за които е компетентна европрокуратурата – крупни измами с европейски средства.

Йорданова даде отказаната експертиза като пример за това, че в момента законът не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори. Въпросът бил поставен и от Кьовеши по време на последната й среща с Йорданова преди няколко седмици. „Такава ситуация не може да бъде приета и законодателят трябва да създаде съответните ефективни мерки за функционирането на европейските делегирани прокурори“, подчерта министърката.

Законопроектът, който Йорданова се надява да бъде разгледан бързо от парламента, предвижда европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура със собствена администрация и бюджет, както и да има собствено деловодство за секретна информация. „Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда“, уточни Йорданова.

Преди това говорителката на правителството Лена Бориславова изчете част от становището на европейската прокуратура по законопроекта. То гласи, че промените са необходими и в синхрон с еврорегламента, защото ще осигурят независимост на делегираните прокурори – да работят, без да са йерархично обвързани с прокуратурата тук и без да „получават нареждания и указания от когото и да било“.

„Законопроектът срещна голяма подкрепа, като единственото отрицателно становище беше това на прокуратурата с аргумент, че противоречал на европейския регламент за европейската прокуратура и на Конституцията. И двете съображения са несъстоятелни“, посочи Йорданова.

Related posts

Прогноза за времето

admin

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

Времето през септември

admin

Повишава се броя на болните от COVID-19 в страната

admin

Драстична промяна на времето, идва „малката пролет”!

admin

Прогноза за времето 11 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment