27.01.2022
Свят

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

На 06.12.2021 г. Специализирана прокуратура бе избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, с мандат от 4 години. Това решиха с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация.

Постоянната конференция е създадена на 27.05.2016 г. в гр. Белград, Република Сърбия. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция „Антимафия и борба с тероризма“ на Република Италия, специализираните прокуратури на Република България, Република Сърбия, Република Словения, Република Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Република Албания и Унгария, както и Националното бюро „Антикорупция“ на Република Румъния. Република Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Република Австрия.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализирана прокуратура е втората след Прокуратурата на Република Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.  

Related posts

Национален протест на собственици на заведения в Гърция

Дани Тренчева

Цената на природния газ в Европа спадна

Дани Тренчева

Румъния реагира на искането за извеждане войските на НАТО

Дани Тренчева

„Астра Зенека“ може бързо да бъде модифицирана за противодействие на Омикрон

Дани Тренчева

ОИСР започва преговори за присъединяване с България и други пет страни

Дани Тренчева

Земетресение в Турция

Дани Тренчева

Leave a Comment