12.08.2022
България

Соня Янкулова е новият съдия в Конституционния съд

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд /ВКС/ и Върховния административен съд /ВАС/ избра на втори тур Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд. Съдия Янкулова получи подкрепата на 86 магистрати от общо 159 гласували.

До повторен избор се стигна, след като никой от четиримата кандидати, съдии във ВАС – Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова – не успя да събере повече от половината от гласовете на участвалите във вота магистрати.

Най-много гласове на първи тур получиха Соня Янкулова и Ваня Анчева. При балотажа Янкулова беше избрана с 86 гласа срещу 65 за съдия Анчева. Недействителните бюлетини на втори тур са осем.

Предстои избраната за съдия в Конституционния съд Соня Янкулова да встъпи в длъжност на 15 ноември. Тогава клетва трябва да положи и бившият служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, избран за конституционен съдия с указ на президента. Предстои също така Народното събрание да избере свой представител в Конституционния съд. Мандатът на съдия в Конституционния съд е 9 години.

Съдия Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.)

Източник: dariknews.bg

Related posts

ЦИК ще може да съхранява машините и в частни помещения

Дани Тренчева

БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

Дани Тренчева

10-годишно дете припадна в час и почина в болницата

Дани Тренчева

Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от народните представители

Мият входно–изходните булеварди в София заради жегите

admin

Цената на тока у нас е над средната за Европа

Дани Тренчева

Leave a Comment