23.10.2024
България

Соня Янкулова е новият съдия в Конституционния съд

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд /ВКС/ и Върховния административен съд /ВАС/ избра на втори тур Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд. Съдия Янкулова получи подкрепата на 86 магистрати от общо 159 гласували.

До повторен избор се стигна, след като никой от четиримата кандидати, съдии във ВАС – Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова – не успя да събере повече от половината от гласовете на участвалите във вота магистрати.

Най-много гласове на първи тур получиха Соня Янкулова и Ваня Анчева. При балотажа Янкулова беше избрана с 86 гласа срещу 65 за съдия Анчева. Недействителните бюлетини на втори тур са осем.

Предстои избраната за съдия в Конституционния съд Соня Янкулова да встъпи в длъжност на 15 ноември. Тогава клетва трябва да положи и бившият служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, избран за конституционен съдия с указ на президента. Предстои също така Народното събрание да избере свой представител в Конституционния съд. Мандатът на съдия в Конституционния съд е 9 години.

Съдия Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.)

Източник: dariknews.bg

Related posts

Депутатите няма да обсъждат въвеждане на зелен сертификат за НС

Дани Тренчева

Внимание, студено време! Жълт код в 25 области на страната

admin

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

Топло за декември, температурите до 18 градуса

admin

Стотици чакат на опашка за монетата на Гоце Делчев

Дани Тренчева

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси зам.-министър на културата

Дани Тренчева

Leave a Comment