24.04.2024
112 Пулсът на Югозапада

След водното бедствие: Каква е ситуацията в Югозападна България

След пороите, наводненията и последвалият сняг в Югозападна България през последните 2 дни, продължава възстановяването на щетите. Обявеното бедствено положение в общините там остава в сила, а хората се опитват, макар и много трудно, да се върнат към нормалния ритъм.

Пет са общините в Благоевградско, които обявиха бедствено положение – Симитли, Петрич, Гърмен, Благоевград и Кресна. Навсякъде в региона аварийни екипи продължаваха да разчистват пътища. Някои междуселски участъци остават затворени – пътят за село Сушица в община Симитли, в района на Петрич също има затворени участъци. На много места има скъсани водопроводи и десетки населени места са без вода, посочва БГНЕС.

Бедстващи хора няма, увери областният управител, няколко села са със затруднен достъп. Хората продължават да се борят със щетите по домовете си.

След като ключовият мост над Струма към село Покровник поддаде, основната задача на властите сега е да не се компрометира газопроводът към Благоевград, който минава по съоръжението, посочва NOVA.

В Гърмен ситуацията също е критична. Там дъждовете отнесоха главен водопровод и 7 села останаха без вода. Очаква се да се вземе решение дали ще се ремонтира водопроводът, или ще бъде изграден алтернативен такъв.

Сред селата без вода е Огняново. „Обещанието от ВиК към момента е алтернативен водопровод, но ще сме на режим и ще имаме за много малко време вода”, заяви кметът на Огняново Димитрия Гюрова. Тя каза, че се надява поне за кратко да може да бъде пусната част от минералната вода в селото.

„ВиК са на терен денонощно, полагат огромни усилия това да се случи. Ремонтът е много труден. Търсим алтернативни вариант”, обясни Феим Иса, кмет на Гърмен.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Община Сандански отличава най-добрите спортисти на 2021 г.

Дани Тренчева

Животно умъртви един от черните лебеди в парк „Бачиново“

Портрети на народни будители ще бъдат изобразени на стената на ‘‘14-ти полк‘‘ в Благоевград

Дани Тренчева

Полицията издирва мъжът проявил особена жестокост над кучето Мечо в София

admin

Здравни инспектори в Благоевград на протест, искат повече пари

admin

Нова серия бомбени заплахи: 35 училища в София получиха заплашителен имейл

admin

Leave a Comment