04.12.2023
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Благоевград продължава да е на първо място по заболеваемост като брой положителни проби, съотносими към брой жители на областта. 

Данните за днес сочат 2314 положителни проби на 100 хиляди души население. Новите случаи са със 120 по-малко от предния ден, когато бяха 907. Covid центровете и болничните лаборатории отчитат между 72 и 74%положителни резултати отвсички направени тестове.

Covid зоните в областта са само две – в Петрич и Гоце Делчев. Там хората вече си плащат сами тестовете, тъй като безплатните са свършили.

Болниците вече усещат първите сериозни симптоми на натиск от поредната вълна, макар и повечето заразени да се лекуват у дома, а тежките случаи да не са много, 80% от Covid леглата са запълнени, а интензивните са пълни почти 60 на сто.

Все повече деца се заразяват и разболяват. В държавната болница в Благоевград има Covid сектор и в детското отделение, но тежките случаи се насочват към София. Учениците се тестват само веднъж седмично – в понеделник, при положителен резултат се карантинират всички от класа. 

Като много тревожна определиха ситуацията в Петрич на заседание на кризисния щаб. Предложението на кмета Димитър Бръчков е там учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение.

„Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, над 80 учители също са извън училище. Имаме училища, където в момента над 30% от учителите отсъстват“, поясни ресорният заместник-кмет Нина Попова.

Областният управител Валери Сарандев е извикал на спешно заседание ръководството на РЗИ. Според лекарите от здравната инспекция нещата няма да се овладеят без промяна на мерките.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Директорът на МБАЛ – Благоевград за смъртта на 26-годишна родилка

admin

Остават 10 дни до края на видео конкурса „Обичам коледно – новогодишните празници, защото…“

Дани Тренчева

Започна мащабна кампания за кастрация на безстопанствени кучета в Благоевград

Дани Тренчева

21-годишният Кристиян Петров извади Богоявленския кръст в село Полена

Дани Тренчева

Благотворителен концерт „Заедно за Оги“ обединява благоевградчани

4816 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment