27.03.2023
Covid-19 Свят

СЗО: Ситуацията с COVID-19 ще бъде тежка поне още три месеца, но краят се вижда

Ситуацията с коронавируса ще бъде тежка поне още три месеца, но краят се вижда. Това заяви д-р Дейвид Набаро, специален пратеник на Световната здравна организация по въпросите на COVID-19.

„Опасявам се, че преминаваме през маратон, но няма как да се каже, че сме в края – виждаме края, но не сме там. И преди да стигнем до него, ще има някои неравности. Не мога да ви кажа колко тежки ще бъдат, но поне мога да ви кажа какво очаквам. На първо място, този вирус продължава да се развива – имаме Омикрон, но ще има и още варианти. Второ, той наистина засяга целия свят. И докато здравните служби в Западна Европа почти се справят, в много други части на света те са напълно претоварени. И трето, напълно ясно е, че няма възможност за големи ограничения в нито една страна, особено в бедните страни. Хората просто трябва да продължат да работят и затова пред политиците в момента има някои много трудни решения. Това ще бъде трудно поне през следващите три месеца“, заяви той пред „Скай Нюз“:

Запитан за предположението, че два или три пъти годишно може да има вълни на коронавируса, той добави: „Начинът, по който се държи този вирус, откакто го срещнахме за първи път, е, че той се натрупва и след това се покачва доста драматично, след което отново се понижава и след това отново се покачва на всеки три или четири месеца. Трудно е да се използва поведението в миналото, за да се предскаже бъдещето. Животът може да продължи, можем да възстановим икономиката в много страни, но просто трябва да имаме наистина добри планове за справяне с вълните“.

Източник: БГНЕС

Related posts

Гръцки учени разработиха специална маска със сто процента защита срещу COVID-19

Дани Тренчева

Нови изисквания за влизащите във Великобритания

Дани Тренчева

Световните медии описват Радев като победилия „борец срещу корупцията“

Дани Тренчева

ЕП подкрепи забрана за двигатели с вътрешно горене

Акция в Кюстендил срещу издаването на фалшиви COVID сертификати

Дани Тренчева

От днес отпадат маските и зелените сертификати в Англия

Дани Тренчева

Leave a Comment