26.05.2024
Covid-19 Свят

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Световната здравна организация призова да бъдат отменени масови прояви по празниците в името на общественото здраве на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон.

Има доказателства, че Омикрон се разпространява по-бързо от Делта и ваксинирани и преболедували коронавирус също могат да се заразят, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Той призова страните по света да вземат трудните решения, необходими за прекратяване на пандемията в рамките на 2022 година.

„Ако искаме да прекратим пандемията догодина, трябва да сложим край на неравенството и да осигурим ваксинирането на 70 процента от населението на всяка страна до средата на 2022-а.“

Повече от 3 300 000 души с Covid са починали тази година, това е повече от миналогодишните жертви на малария, ХИВ и туберкулоза, отбеляза Гебрейесус.

С оглед наближаващите празници в края на годината Гебрейесус призова за ограничаване на струпването на хора, което би създало много подходяща среда за разпространение на Омикрон.

По-добре да бъдат отложени или отменени някои прояви, отколкото да умрат хора, настоя Гебрейесус.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Related posts

Разбиха канал за фалшиви сертификати в Италия

Дани Тренчева

България е договорила внос на две нови лекарства срещу COVID-19

Дани Тренчева

ЕС е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на руските доставки

Дани Тренчева

Четирима души загинаха при обстрел срещу Киев

5286 нови случая и рекорден брой починали за последните 24 часа

Дани Тренчева

Недостиг на болничен персонал в Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment