11.12.2023
Covid-19 Свят

СЗО предупреди за опасност от недостиг на спринцовки за ваксинация срещу COVID-19

Световната здравна организация предупреди, че през 2022 г. може да се стигне до недостиг на 1-2 милиарда спринцовки, необходими за извършване на ваксинация срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Това може да се отрази и върху редовните имунизации, както и да подкопае безопасността при използването на игли. Националните здравни власти би трябвало доста отрано да планират своите нужди, за да избегнат „запасяването“ и ситуациите, наблюдавани в началото на пандемията, когато имаше недостиг на лични предпазни средства, смята експертът от СЗО Лайза Хедман.

„Може да имаме глобален недостиг на имунизационни спринцовки, който от своя страна да доведе до сериозни проблеми като забавяне на имунизационните усилия, както и тревоги за безопасността“, обясява тя.

По думите й евентуален недостиг може да доведе до забавяне на редовните ваксинации, в частност при децата. Забавяне може да има и при други здравни услуги, което от своя страна е възможно да насърчи опасното многократно използване на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

Досега в света са извършени около 6,8 милиарда ваксинации срещу COVID-19, почти двойно повече от редовните имунизации, а общият производствен капацитет е близо 6 милиарда имунизационни спринцовки на година, добавя експертът. Според нея това означава, че в глобален план догодина може да има недостиг на цели 2 милиарда спринцовки, освен ако повече заводи не се преориентират към производство на точния вид оборудване за ваксинации.

Източник:БТА

Related posts

Безплатен телефон за всички ваксинирани украинци над 60 години

Дани Тренчева

284 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие

admin

Консулът ни в Ниш с препоръка: Избягвайте пътувания към Сърбия поне през следващите 24 часа

admin

МОН: 100 лв. на месец върху заплатата на учителите, които тестват децата

Дани Тренчева

Тридневен траур в Сърбия след стрелбата в училище с 9 жертви

admin

Дават допълнително пари на училищата и детските градини заради COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment