18.06.2024
Covid-19 Свят

СЗО предупреди за опасност от недостиг на спринцовки за ваксинация срещу COVID-19

Световната здравна организация предупреди, че през 2022 г. може да се стигне до недостиг на 1-2 милиарда спринцовки, необходими за извършване на ваксинация срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Това може да се отрази и върху редовните имунизации, както и да подкопае безопасността при използването на игли. Националните здравни власти би трябвало доста отрано да планират своите нужди, за да избегнат „запасяването“ и ситуациите, наблюдавани в началото на пандемията, когато имаше недостиг на лични предпазни средства, смята експертът от СЗО Лайза Хедман.

„Може да имаме глобален недостиг на имунизационни спринцовки, който от своя страна да доведе до сериозни проблеми като забавяне на имунизационните усилия, както и тревоги за безопасността“, обясява тя.

По думите й евентуален недостиг може да доведе до забавяне на редовните ваксинации, в частност при децата. Забавяне може да има и при други здравни услуги, което от своя страна е възможно да насърчи опасното многократно използване на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

Досега в света са извършени около 6,8 милиарда ваксинации срещу COVID-19, почти двойно повече от редовните имунизации, а общият производствен капацитет е близо 6 милиарда имунизационни спринцовки на година, добавя експертът. Според нея това означава, че в глобален план догодина може да има недостиг на цели 2 милиарда спринцовки, освен ако повече заводи не се преориентират към производство на точния вид оборудване за ваксинации.

Източник:БТА

Related posts

Бустерна доза на AstraZeneca генерира висок брой антитела срещу Омикрон

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Твърде зависими сме от руските изкопаеми горива

Дани Тренчева

Нови 204 случая на COVID-19 у нас!

admin

77 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

admin

АФП: Трагедията в България е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие

Дани Тренчева

Здравният министър: На този етап не се налагат вечерен час и тотален локдаун

Дани Тренчева

Leave a Comment