23.01.2022
Covid-19 Свят

СЗО предупреди за опасност от недостиг на спринцовки за ваксинация срещу COVID-19

Световната здравна организация предупреди, че през 2022 г. може да се стигне до недостиг на 1-2 милиарда спринцовки, необходими за извършване на ваксинация срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Това може да се отрази и върху редовните имунизации, както и да подкопае безопасността при използването на игли. Националните здравни власти би трябвало доста отрано да планират своите нужди, за да избегнат „запасяването“ и ситуациите, наблюдавани в началото на пандемията, когато имаше недостиг на лични предпазни средства, смята експертът от СЗО Лайза Хедман.

„Може да имаме глобален недостиг на имунизационни спринцовки, който от своя страна да доведе до сериозни проблеми като забавяне на имунизационните усилия, както и тревоги за безопасността“, обясява тя.

По думите й евентуален недостиг може да доведе до забавяне на редовните ваксинации, в частност при децата. Забавяне може да има и при други здравни услуги, което от своя страна е възможно да насърчи опасното многократно използване на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

Досега в света са извършени около 6,8 милиарда ваксинации срещу COVID-19, почти двойно повече от редовните имунизации, а общият производствен капацитет е близо 6 милиарда имунизационни спринцовки на година, добавя експертът. Според нея това означава, че в глобален план догодина може да има недостиг на цели 2 милиарда спринцовки, освен ако повече заводи не се преориентират към производство на точния вид оборудване за ваксинации.

Източник:БТА

Related posts

Д-р Мончева: Близо сме до тъмночервената зона на болни с COVID-19

Дани Тренчева

Зам.-здравният министър: Зеленият сертификат работи добре и дава резултат

Дани Тренчева

Вече има тестове за малките ученици в цялата страна

Дани Тренчева

COVID-19: Комбинирането на ваксините дава по-силен имунен отговор

Дани Тренчева

Задължителен PCR тест за всички пристигащи в Кипър

Дани Тренчева

COVID-19: Строг контрол и солени глоби за възрастни без ваксини в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment