02.12.2023
Covid-19 Свят

СЗО: Европа влиза в примирие с COVID-19

Две години след появата на COVID-19, Европа скоро може да навлезе в „дълъг период на спокойствие“ поради високия процент на ваксинация, по-лекия вариант Омикрон и края на зимата, заяви СЗО.

„Този период на по-висока защита трябва да се разглежда като примирие, което може да ни донесе трайно спокойствие“, заяви пред репортери директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Освен това Европа ще бъде в по-добра позиция да отблъсне всяко възобновяване на предаването на инфекцията, „дори и при по-вирулентен вариант“ от Омикрон, добави той.

„Вярвам, че е възможно да се реагира на новите варианти, които неизбежно ще се появят, без да се налагат отново такива деструктивни мерки, каквито ни бяха необходими преди“, каза още Клуге.

Въпреки това той предупреди, че оптимистичният сценарий ще се сбъдне само ако държавите продължат кампаниите си за ваксиниране и засилят наблюдението за откриване на нови варианти. Той също така призова здравните органи да защитават рисковите групи и да насърчават индивидуалната отговорност.

С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави, включително някои от тях в Централна Азия. По данни на СЗО през миналата седмица в региона са регистрирани около 12 милиона нови случая, което е най-високото ниво от началото на пандемията.

Източник: БГНЕС

Related posts

Приключи изборният ден зад граница

Дани Тренчева

Наблюдаваме звездопад и най-голямото Слънце за годината

Дани Тренчева

От 18 март в община Благоевград е обявена епидемична обстановка

Председателят на ЕП: Приветстваме кандидатурата на Украйна и ще работим за нея

Дани Тренчева

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Отпускат още 250 млн. лева за мярката 60/40

Дани Тренчева

Leave a Comment