14.04.2024
България

Сербезова: Едва 30% са ваксинираните в България

Към 12 януари 2022 г. в страната са приложени 3 911 536 дози ваксини. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което ни отрежда едно от последните места в ЕС. Това заяви по време на заседание на Комисията по здравеопазването здравният министър проф. Асена Сербезова.

„Ваксинацията наистина трябва да е доброволна, трябва да се подобри кампанията и комуникационните канали. Информацията трябва да бъде на достъпен език. Относно скъсяването на интервала между втората доза и бустера от 6 на 3 месеца – в момента сме напът за изготвяне на нова комуникационна стратегия, която ще бъде насочена към опита на хора, които са се ваксинирали са били с хронични заболявания, бременни жени, които са родили здрави деца и хора с пост-COVID синдром. Част от хората имат опасения по отношение на определени ваксини, затова ваксинационният обхват трябва да се разшири“, уточни министърът.

Тя припомни, че се предприемат действия за изготвяне на Национален оперативен план за борба с COVID-19, който ще бъде представен днес. Запазват се и мерките на областно ниво. „Направили сме и математически модел на базата на тези данни. Идеята е да имаме предвидимост преди да бъдат обявени мерките. Заетостта на леглата за пациенти на интензивно лечение се следи на ниво област. Има области, в които заетостта са 47, има и такива, в които е 70. Подходът трябва да бъде специфичен, за да не се получи претоварване в една област”, добави Сербезова.

По думите й правителството е приело програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, която цели да подкрепи всички клиенти. Тя е с компенсаторен ефект. „С постановление от ноември 2021 г. са одобрени допълнителни разходи, които са в размер на 10 млн. лв. за субсидии на лечебни заведения за болнична помощ. В края на 2021 г. сключихме договори с 196 лечебни заведения за предоставяне на допълнителни средства. Тези средства бяха преведени на лечебните заведения в края на миналия месец“, подчерта проф. Сербезова.

Източник: БГНЕС

Related posts

Илияна Йотова: Днес транспорт и екология в ЕС означават единствено сигурност

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

Тежка катастрофа с един загинал на главен път Пловдив – Карлово

admin

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите, само ги отложи

Дани Тренчева

Радев към ПП: Едноличната премиерска власт приключи

Дани Тренчева

Прогноза за времето 6 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment