22.09.2023
Свят

Сезонният грип настъпва в Европа по-бъзро от очакваното

Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима, което създава притеснения от продължителна „двойна епидемия“ заедно с COVID-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Появи се и нов термин „туиндемия“.

Сезонният грип беше почти изчезнал миналата година заради разпространението на новия коронавирус.

Наложените строги ограничителни мерки, носенето на предпазни маски и социалната дистанция заради пандемията от COVID-19 не позволиха на сезонната зараза да се разпространи в Европа миналата зима, като временно унищожиха вируса, отнемащ по около 650 хиляди живота всяка година в глобален мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

Сега обаче ситуацията се промени, тъй като държавите разхлабват мерките в борбата с COVID-19 заради масовата ваксинация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното, предупреди Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

Миналия месец броят на заболелите отчита стабилен ръст, като достига най-високото си ниво от 43 души в последната седмица на изминалата 2021 г., сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация.

Това обаче е доста под нивата преди избухването на коронавирусната пандемия – в същия период на 2018 г. е имало над 400 болни от сезонен грип в интензивни отделения в болници на Стария континент. Настоящите данни показват голям ръст спрямо миналата година, когато през целия месец декември е имало само един случай на заразен със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на необичайно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото, заяви пред Ройтерс експертът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според него премахването на ограничителните мерки през пролетта може да удължи циркулацията на грипа доста след месец май, когато сезонната зараза обичайно изчезва.

Във Франция, например, вече има три региона – включително и този на Париж, които са изправени пред грипна епидемия, сочат официалните данни на здравните власти. Други са в предепидемична фаза.

Този сезон страната е регистрирала 72 сериозни случая на грип, като шест от тях са били с фатален изход.

Източник: БТА

Related posts

Лавров: Ако стигнем до Трета световна война, тя ще е ядрена и разрушителна

Дани Тренчева

Почина Михаил Горбачов – човекът, който промени историята

admin

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Дани Тренчева

ЕС засили борбата си срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Дани Тренчева

Допълнителни 15 млрд. куб. м. природен газ за ЕС предоставя САЩ

admin

Въпреки войната украински семейства се завръщат в родината

Leave a Comment