01.12.2022
България Политика

„Свърши ли му мъжеството“: ГЕРБ и ДПС атакуваха отсъствието на премиера от парламентарен контрол

Няма никакъв неотложен случай. Министър-председателят се разхожда с ръце в джобовете в центъра на София, абсолютно неглижира Народното събрание. Нали нямаше да е като Бойко Борисов? Свърши ли му мъжеството? От какво се страхува този страхливец“, с това изказване депутатът от ДПС Хамид Хамид се присъедини към атаките на ГЕРБ-СДС за отсъствието на премиера Кирил Петков от Народното събрание.

В правилника е заложено, че всеки първи петък на месеца (днес е 1 април) премиерът и заместниците му следва да са в Народното събрание на т.нар. блиц контрол, в рамките на който отговарят на произволни въпроси от народните представители. Още в началото на заседанието Тома Биков от партията на Бойко Борисов каза, че „сме се подготвили“ за Кирил Петков. Това щеше да бъде първата му среща с депутатите на ГЕРБ след арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

В програмата на парламента обаче е посочено, че премиерът има неотложни ангажименти и не може да се яви. Това ядоса ГЕРБ, обвиниха Петков, че се крие, пропускайки факта, че когато министър-председател бе Бойко Борисов, той повече от година не се явяваше пред депутатите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова показа снимка от медийна публикация, според която „премиерът се разхожда по улицата и се среща с хора“ в София.

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, скрийншот от излъчването на заседанието на парламента
Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, скрийншот от излъчването на заседанието на парламента

 

В отговор председателят на парламента Никола Минчев прочете съобщение, според което Кирил Петков е на границата с Турция. „Все пак уважавайте донякъде факта, че съм добросъвестен в рамките на правомощията си“, каза Минчев, като обеща на народните представители, че ще има специално заседание, на което ще дойде премиерът, за да отговори на въпросите на депутатите.

Related posts

Кирил Петков: Важно е България да държи повече от една карта в ръцете си, когато влезе в преговори за цената на газа с Газпром

admin

Ръководителите на специализираните съд и прокуратура за закриването им

admin

Медиците от Видин прекратяват гладната стачка

Дани Тренчева

Кризисният щаб продължава разговорите за осигуряване на газови доставки

admin

11 181 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

Leave a Comment