27.07.2024
Covid-19 Свят

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

След като Американската администрация по храните и лекарствата  разреши ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ и за деца на възраст между 5 и 11 години и Центровете за контрол и превенция на болестите дадоха препоръки кой може и трябва  да получи разрешените ваксини.

Консултативният комитет на центровете единодушно реши, че ваксината трябва да бъде разрешена и за децата от 5 до 11 години. Д-р Рошел  Валенски, директор на  Центровете за контрол и превенция на болестите съобщи, че от сряда може да започне ваксинирането и на тази възрастова група.

Милиони детски ваксини вече са изпратени във всички щати. Дозата за най-малките засега е една трета от количеството, което е определено за  юношите и възрастните.

Президентът Байдън публикува специално изявление в тази връзка, в което се казва, че с разрешението на безопасната и ефективна ваксина за децата  на възраст от 5-11 години е достигната повратна точка в битката срещу Covid-19.

„Това е голяма стъпка напред за нашата нация в борбата да победим вируса. През последните няколко седмици моята администрация работи усилено, за да бъде подготвена за този момент: ние сме готови да действаме. Вече осигурихме достатъчно снабдяване с ваксини за всяко дете в Америка“, се казва в изявлението и към това президентът добавя още, че вече повече от 78 процента от американците на възраст над 12 години  са получили поне една ваксина и че ваксините са се оказали  невероятно безопасни и ефективни.

Related posts

Нови 204 случая на COVID-19 у нас!

admin

Очаква се успокояване при цените на петрола

Дани Тренчева

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Дани Тренчева

U.N. Palestinian Agency Will Trim 267 Jobs, Citing U.S. Funding Cut

admin

Почина Силвио Берлускони

admin

Европейският парламент отпуска грантове за ангажиране на граждани в сферата на комуникацията 2023-2024

admin

Leave a Comment