10.12.2023
Covid-19 Свят

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

След като Американската администрация по храните и лекарствата  разреши ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ и за деца на възраст между 5 и 11 години и Центровете за контрол и превенция на болестите дадоха препоръки кой може и трябва  да получи разрешените ваксини.

Консултативният комитет на центровете единодушно реши, че ваксината трябва да бъде разрешена и за децата от 5 до 11 години. Д-р Рошел  Валенски, директор на  Центровете за контрол и превенция на болестите съобщи, че от сряда може да започне ваксинирането и на тази възрастова група.

Милиони детски ваксини вече са изпратени във всички щати. Дозата за най-малките засега е една трета от количеството, което е определено за  юношите и възрастните.

Президентът Байдън публикува специално изявление в тази връзка, в което се казва, че с разрешението на безопасната и ефективна ваксина за децата  на възраст от 5-11 години е достигната повратна точка в битката срещу Covid-19.

„Това е голяма стъпка напред за нашата нация в борбата да победим вируса. През последните няколко седмици моята администрация работи усилено, за да бъде подготвена за този момент: ние сме готови да действаме. Вече осигурихме достатъчно снабдяване с ваксини за всяко дете в Америка“, се казва в изявлението и към това президентът добавя още, че вече повече от 78 процента от американците на възраст над 12 години  са получили поне една ваксина и че ваксините са се оказали  невероятно безопасни и ефективни.

Related posts

Намeриха мъжки труп близо до мястото на катастрофата на влака в Пирот

admin

Бившият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич е загинал в катастрофа

admin

Гърция се отказа от облекчаване на Covid мерките

Дани Тренчева

9 916 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Кибератака срещу министерството на отбраната в Белгия

Дани Тренчева

Чернобил е без ток: Има опасност от радиация над цяла Европа, предупреждават от Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment