24.03.2023
112 България

Сарафов за „Струма“: Имало е взрив, въпросът е дали отвътре или при сблъсъка с мантинелите

Има данни, че е имало взрив при инцидента с македонския автобус на АМ „Струма“. Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителят на главния прокурор на Република България Сийка Милева и ръководителя на специализираната прокуратура на Северна Македония – Вилма Русевска.

Въпросът е дали този взрив е причинен отвътре в автобуса или взрив след удар в мантинелата, това ще бъде изяснено в хода на разследването.По думите на Сарафов, отново се стига до основните версии – човешка грешка или техническа неизправност. Имало е и втори шофьор, но не е ясно дали е сред оцелелите, но се предполага, че нито един от двамата е оцелял.

Борислав Сарафов заяви, че след като приключат следствените действия, ще има становища по въпроси като например имало спирачния път. По думите му, картината вече се изяснява. Отделни екипи разговорят с пострадалите в „Пирогов“, само двама в момента са в адекватно състояние, другите са още в шок. Има и очевидци на местопроизшествието, които се гледат.

Предстои автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Няма данни да е карано допълнително гориво, каквито информации се появиха по-рано.

Сарафов посочи, че автобусът е сравнително нов – на около 3 години.

Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет, добави Сарафов.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Възстановено е движението през Хаинбоаз

Дани Тренчева

Разследват лекар за фиктивни прегледи и фалшиви документи

Дани Тренчева

Проф. Витанов прогнозира нов пик на COVID вълна и висока смъртност

Дани Тренчева

Важна информация от НАП

admin

Надежда Йорданова и Лаура Кьовеши не са обсъждали оставката на главния прокурор Иван Гешев

admin

Кампания за набиране на кандидати за висше военно образование през учебната 2023 – 2024 година

admin

Leave a Comment