20.07.2024
Без категория България

Румен Радев: Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук.

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля“, пише държавният глава.

Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни, отбелязва той.

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства, се казва още в публикацията на президента Румен Радев.

По традиция Велико Търново е център на тържествата за честването на Независимостта на България. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” в града ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията във Велико Търново. Служебният премиер Гълъб Донев също ще посети Велико Търново. В 19:30 часа премиерът ще участва в тържествената заря-проверка. Тържествено честване ще се състои и пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“ в София.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Петков: Ще отпуснем средства за здравеопазване, социални пенсии и инвестиции

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 януари 2022

Дани Тренчева

Пожар горя в психиатричната болница в Курило

Дани Тренчева

ПП нарече „спекулации“ разпространявания в някои медии списък на проектоправителство

Дани Тренчева

733 са новозаразените у нас за денонощието

Дани Тренчева

Радостин Василев: ИТН със сигурност няма да е част от следващия парламент

admin

Leave a Comment