19.08.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Ръст на безработицата и в Благоевградско

Новорегистрираните безработни за цялата страна за периода от края на декември 2020 г. до 21 ноември тази година надхвърлиха четвърт милион души. Въпреки че на годишна база безработицата остава по-ниска, тенденцията освободените да са повече от наетите се запазва.

В Благоевградска област регистрираните на бюрото по труда за октомври са 3381 лица.

Спрямо месец септември броят на безработните е с 240 повече. Според експерти увеличението се дължи най-вече на приключването на сезонната заетост.

Снежана е на борсата откакто я освобождават от работа когато се разболява от COVID-19. „Караха ме да си пусна сама молба за напускане. Аз не се съгласих и ме съкратиха“, разказва тя.

Жената е работила като хигиенист. „Обидно ми е. Имам ТЕЛК и други заболявания, може би затова решиха така. Не са ми давали обезщетение“, признава тя. И се надява зеленият сертификат за преболедуване да й даде предимство пред бъдещ работодател.

От Бюрото по труда в града нямат информация за лица с прекратени трудови правоотношения поради липса на зелен сертификат.

Източник: NOVA

Related posts

Автомобил падна в пропаст край Симитли, 40 годишен загина

admin

На 3, 6 и 12 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т на път I-1 Благоевград – Кресна и в участъци от АМ „Тракия“, АМ „Хемус“

admin

Временно е ограничено движението на МПС над 12 тона по прохода „Предел“

Дани Тренчева

Община Сандански организира състезание „Арт проект МАРТЕНИЦА“!

Дани Тренчева

Пет подземни контейнера бяха поставени в централната градска част на Симитли

admin

ОИК – Разлог започна процедура за прекратяване мандата на съветника от БСП Ал. Крайнов

Leave a Comment