22.04.2024
Свят

Руснаците са унищожили лаборатория в Чернобилската АЕЦ

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в атомната електроцентрала в Чернобил, която, наред с други неща, работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци, съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, съобщи Асошиейтед прес.

Руските военни завзеха изведената от експлоатация централа в началото на войната. Забранената за достъп зона е замърсената зона около централата, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света.

Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г.

Лабораторията съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят“, се казва в изявлението на агенцията.

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

При друго тревожно развитие на събитията украинската агенция за ядрено регулиране заяви в понеделник, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.

Related posts

ЕК: Спирането на „Северен поток 2“ не следва да повлияе на цените на газа

Дани Тренчева

Pruitt’s Successor Wants Rollbacks, Too. And He Wants Them to Stick

admin

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

На 3 януари Земята ще се приближи максимално близо до Слънцето

Дани Тренчева

Над 1300 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

admin

Pfizer: Хапчето Paxlovid намалява смъртността от COVID-19 с 89%

Дани Тренчева

Leave a Comment