09.12.2023
Свят

Русия: Чуждите държави искат да ни принудят да обявим изкуствен фалит

В понеделник руското министерство на финансите обвини чуждите държави, че искат да принудят Русия да обяви „изкуствен фалит“ чрез безпрецедентни санкции заради Украйна, и заяви, че ще изпълни задълженията си по дълговете, предаде БГНЕС.

„Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на руското правителство може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен дефолт, който няма реални икономически основания“, заяви финансовият министър Антон Силуанов.

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на държавния дълг на Русия още повече в категорията „junk“, като предупреди, че решението отразява мнението, че фалитът е „неизбежен“.

Но Силуанов отрече, че Русия „не може да изпълни задълженията“ по държавния си дълг.

Той заяви, че Русия „е готова да извършва плащания в рубли“ според обменния курс на руската централна банка в деня на плащането, включително и по своите еврооблигации, емитирани от 2018 г. насам.

Санкциите срещу Москва заради нахлуването в Украйна нанесоха безпрецедентен удар върху банковата и финансовата система на Русия, като голяма част от валутните ѝ резерви бяха замразени.

Русия увеличи усилията си да предотврати напускането изтичането на средства в чужбина и да подкрепи рублата, чиято стойност спрямо долара вече рязко спадна.

Related posts

Продължават мирните преговори между Русия и Украйна за прекратяване на войната

Дани Тренчева

ЕС започва спешна процедура за снемане на имунитета на двама европейски депутати

admin

Частично възобновяват полетите от летището в Истанбул

Дани Тренчева

Австрия отменя локдауна за неваксинирани

Дани Тренчева

ЕП подкрепи забрана за двигатели с вътрешно горене

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

Leave a Comment