28.03.2024
Свят

МААЕ: Москва и Киев да се споразумеят за ядрената безопасност

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви в понеделник, че се надява Москва и Киев да приемат в рамките на няколко часа предложението му да обсъдят ядрената безопасност, след като Русия завзе най-голямата европейска електроцентрала в Украйна.

Битката е предизвикала „безпрецедентна опасност от ядрена авария” и не трябва да се повтаря при никакви обстоятелства, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

В петък той предложи да замине за Чернобил, за да преговаря с двете страни за гарантиране на сигурността на украинските ядрени обекти. Гроси говори часове, след като руските сили поеха контрола над атомната електроцентрала в Запорожие след сражение с украинските войски, което предизвика пожар и опасения за авария.

Още на 24 февруари руските войски, нахлули в Украйна, поеха контрола над централата в Чернобил, която след най-тежката ядрена авария в историята през 1986 г. сега е затворена в огромен саркофаг.

„Не бива да губим време”, заяви Гроси пред репортери, след като откри редовното заседание на управителния съвет на базираната във Виена организация. „Трябва да имаме договорена ясна рамка за това какво трябва да се направи. Надявам се, че консултациите ми през следващите няколко часа ще бъдат успешни”, посочи той.

Гроси заяви, че Русия го е информирала, че предпочита срещата да се проведе на друго място, а не в Чернобил. „Това ще бъде част от процеса на консултации. Налице е безопасна експлоатация, но има много, много въпроси относно способността да се поддържа това за много по-дълго време, ако не го подкрепим по някакъв начин”, заяви още той.

По-рано в понеделник Гроси подчерта във встъпителното си изказване на тримесечното заседание на управителния съвет, че снарядът, попаднал в сграда в Запорожие и предизвикал пожар миналата седмица, е бил „на косъм”.

Той уточни пред членовете на МААЕ: „Военните операции в ядрените съоръжения на Украйна предизвикаха безпрецедентна опасност от ядрена авария. Подобна ситуация не трябва да се повтаря при никакви обстоятелства”, категоричен е Гроси.

Изразявайки „дълбока загриженост”, МААЕ заяви в неделя, че Украйна я е информирала, че комуникацията със Запорожката централа е била прекъсната и че ръководството ѝ сега изпълнява заповеди на командващия руските сили.

В неделя руският президент Владимир Путин увери френския президент Еманюел Макрон във „физическата и ядрената безопасност” на Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Кремъл.

В Украйна има четири действащи атомни електроцентрали, които осигуряват около половината от електроенергията в страната, както и хранилища за ядрени отпадъци като това в Чернобил.

Източник: БГНЕС

Снимка: NOVA

Related posts

Делата на Европейския съд по правата на човека вече са и на български език

Дани Тренчева

СЗО: Смъртността в Европа се е увеличила с 5% за седмица

Дани Тренчева

Португалия облекчи мерките за ваксинираните

Дани Тренчева

Unstable Situations Require Police In Riot Gear Face Off With Protesters At Zone 5

admin

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Дани Тренчева

Австрия прие задължителната ваксинация

Дани Тренчева

Leave a Comment