22.04.2024
България Политика

Румен Радев: Внезапен катарзис или на определен интерес имат ГЕРБ за отстраняването на Гешев?

“Дали заявката на Мария Габриел за искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад Габриел?“. Така президентът Румен Радев, цитиран от БТА, коментира обявеното вчера от предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел за предсрочното отстраняване на ръководителя на държавното обвинение, ако кабинетът й бъде одобрен от НС.

По думите на Радев, който е на официално посещение в Южна Африка, „внезапният порив на Габриел да поиска отстраняването на Гешев трудно предизвиква у него възторг“.

„Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, квотата на партията на Мария Габриел го преизбра и то с единодушие. Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на Мария Габриел не само го подкрепяше, но беше и в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на Габриел го спаси – отново единодушно“, припомни президентът, като посочи, че заради всичко това стои въпросът за мотивите за заявката на кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

„България загуби три години, в които внесените от моите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен“, коментира още Радев.

„Силно се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за България решения, заяви държавният глава. Тепърва ще видим, каза той в отговор на въпрос, дали е възможно идеята за отстраняването на главния прокурор да е успешната формула за създаване на кабинет в 49-ото Народно събрание. От месеци говорим за съставянето на кабинет – нека наистина стане, но всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе състава на кабинет“, допълни президентът.

Related posts

ВСС решава как да преназначи съдиите от спецсъдилищата

admin

Нов случай на агресия: Ученици биха с камшик 11-годишно дете в Бобошево

Дани Тренчева

Откриха 14-годишната Никол от Перник

admin

През този месец изтичат 34 512 безплатни е-винетки

admin

Готви ли ни изненада Малък Сечко: Времето през следващите дни

admin

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment