05.10.2022
България

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от началото на годината до момента са с близо 145 000 души по-малко в сравнение с 2020-а. Това сочат данните от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда.

Данните от наблюдението показват, че от 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време започналите работа чрез бюрата по труда са съответно 249 220 хиляди души.

В последната наблюдавана до момента седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава тенденцията, която започна през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от започналите работа. Те са съответно 4440 и 2800 души.

Въпреки това през втората година от пандемията се отчита подобрение на ситуацията на пазара на труда в сравнение с 2020 година.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира:

„Първоначалният шок, който имаше от пандемията и стреса в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се регистрират като безработни и да си подсигурят месечен доход, през втората година на пандемията вече го няма. Самите хора, самият бизнес, държавата вече някак си се запозна с това какво се случва на пазара на труда, тази цикличност на затваряне и отваряне на бизнеса и мерките, разбира се, които се предприемат“.

Източник: БНР

Related posts

Почитаме Св. мъченик Никифор Антиохийски

Дани Тренчева

ГДБОП с акция срещу търговия с „бинарни опции“

Дани Тренчева

Михаил Миков: Нинова ще направи всичко, за да бъде преизбрана

Дани Тренчева

Радев: Правителството трябва да внимава с кого и с какво си има работа

Дани Тренчева

Шофьорите ще могат еднократно да коригират сгрешена винетка

Приключи делото срещу заповедта за задържане на Севделина Арнаудова

admin

Leave a Comment