03.12.2023
България

Рашков след разпита в Прокуратурата: 30-40% от парите за „Хемус” са се насочвали към ГЕРБ

„Между 30 и 40% от парите – 50-60 или 70-80 млн. лв., превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус” са се насочвали към политическа партия ГЕРБ. Затова са тези сложни конструкции, направени по време на упралението им“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита в Софийската градска прокуратура по делото „Хемус“ във вторник. 

„Нямам никакви притеснения да се явява в Прокуратурата и да кажа, каквото знам – а именно, че не всички пари от средствата за отделни лотове са отивали за самото строителство“, заяви Рашков. И добави, че е работа на органите на досъдебното производство да докажат докрай какво точно се е случвало.

„Данните, с които се разполага, са от 2018 – 2019 г. до началото на миналата година. Говорим за лот 5, с който Прокуратурата главно се занимава, но не обръща внимание на няколко други материала, които са били обект на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени на Прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. До момента нямаме отговор дали е взето решение по този въпрос и какво е то“, поясни Рашков.

Припомняме, че преди дни говорителката на СГП Десислава Петрова обяви, че вътрешният министър вероятно знае определени неща, свързани с делото „Хемус“. По думите й разпитът се наложи заради думи на Рашков, казани в ефира на БНР на 23 декември. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сгигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова.

Тя заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

Източник: NOVA

Related posts

Откриха марихуана в джантата на кола

admin

Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски

admin

Отнеха автомобилът на 92-годишен мъж от Сливен, шофирал без книжка

admin

КЕВР прекрати заседанието си след мораториума на НС

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат четири предложения за увеличаване на минималната заплата

admin

Прогноза за времето 24 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment