25.01.2022
България

Рашков: Открити са десетки нарушения, свързани с подвижните урни

Десетки нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли е установило МВР, стана известно при изслушване по темата на вътрешния министър Бойко Рашков в парламента. Той даде примери за областите Разград, Пазарджик, Хасково и Търговище.

В област Разград са били извършени 148 проверки по повод данни за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции във връзка с парламентарните избори на 11 юли. В някои от тях е имало данни, че подписът на заявленията от граждани за разкриването на такива секции не е истински.

Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства – в Исперих те са 13, в Кубрат – три, в Разград – шест, а в Лозница – четири. По думите на Рашков са били издавани медицински документи с невярно съдържание, а дела има образувани и срещу длъжностни лица от общините, регистрирали такива документи. Голяма част от гражданите са обяснили, че не са подавали заявления за гласуване с подвижна секция, както и че подписите под заявленията не са техни и че не познават лекаря, който ги е издал, обясни министърът.

Рашков съобщи още, че в едно районно полицейско управление представители на партия ДПС са отправили заплахи към директора и са се заканили, че ДПС ще предприеме действия, включително граждански арести на служители на МВР. Междувременно са постъпили сигнали срещу действия на полицаи, като при проверка жалбоподателите са посочили, че те не са били заплашвани или обиждани от полицаи, не са били нарушавани техните права, не са искали да подават жалбите, а сигналите са били писани от адвокати, които не познават.
В Пазарджик е имало образувани 202 преписки за нарушения с подвижни секции, като за изборите през ноември те са 287. За изборите през юли са били образувани 38 досъдебни производства, а през ноември – 18.

По повод изборите през юли в област Хасково са били извършени проверки в няколко общини, като е имало сигнали за нарушения при общо 798 заявления за гласуване с подвижни секции. В област Търговище има образувани пет досъдебни производства.

Източник: БТА

Related posts

ГДНП припомня на шофьорите да не оставят автомобилите си запалени и без надзор

Дани Тренчева

СИМУЛАТОР: Как да гласуваме с машина на балотажа в неделя

Дани Тренчева

Депутатите удължиха работното си време, за да решат как ще работят

Дани Тренчева

„Възраждане“ без маски при президента: Зеленият сертификат да отпадне!

Дани Тренчева

Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за президентските избори

Дани Тренчева

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Дани Тренчева

Leave a Comment