24.03.2023
Covid-19

Разработиха тест, отличаващ COVID-19 от грип

Едно от сериозните предизвикателства по време на пандемията в сезона на грипа е бързата и точна диагноза на състояния, които протичат със сходни симптоми като COVID-19  и грип. Американски специалисти разработиха тест, който бързо разграничава инфекциите от COVID-19 и грип, съобщи „МедикълЕкспрес“.

Интердисциплинарен екип от университета на Флорида е създал диагностичен тест за вируса SARS-CoV-2, който е бърз, надежден, евтин и способен да различава COVID-19  от грип.

Тестът засича двата вируса в рамките на 50 минути, без да е нужно сложно лабораторно оборудване и електрозахранване, а чувствителността на теста е сравнима със златния стандарт на полимеразната верижна реакция PCR.

„От гледна точка на грижата за пациентите иновативната ни платформа е важно надграждане на съществуващия стандарт на PCR на няколко нива. От гледна точна на диагностиката, времето за получаване на резултат е по-малко от час в сравнение с един или два дни в лаборатория“, каза един от ръководителите на екипа от няколко факултета и института на университета на Флорида д-р Хю Фан. 

Източник: БТА

Related posts

1918 нови случая на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Учени: Две дози ваксина на Pfizer/BioNTech не стигат

Дани Тренчева

Флуорна – комбинацията между COVID и сезонен грип бавно настъпва на Балканите

Дани Тренчева

Здравните власти решават ще има ли нови COVID мерки

Дани Тренчева

ИАЛ: При нежелана реакция след ваксина, съобщете

Дани Тренчева

49 нови случая на COVID-19 у нас

Leave a Comment