12.08.2022
Covid-19

Разработиха тест, отличаващ COVID-19 от грип

Едно от сериозните предизвикателства по време на пандемията в сезона на грипа е бързата и точна диагноза на състояния, които протичат със сходни симптоми като COVID-19  и грип. Американски специалисти разработиха тест, който бързо разграничава инфекциите от COVID-19 и грип, съобщи „МедикълЕкспрес“.

Интердисциплинарен екип от университета на Флорида е създал диагностичен тест за вируса SARS-CoV-2, който е бърз, надежден, евтин и способен да различава COVID-19  от грип.

Тестът засича двата вируса в рамките на 50 минути, без да е нужно сложно лабораторно оборудване и електрозахранване, а чувствителността на теста е сравнима със златния стандарт на полимеразната верижна реакция PCR.

„От гледна точка на грижата за пациентите иновативната ни платформа е важно надграждане на съществуващия стандарт на PCR на няколко нива. От гледна точна на диагностиката, времето за получаване на резултат е по-малко от час в сравнение с един или два дни в лаборатория“, каза един от ръководителите на екипа от няколко факултета и института на университета на Флорида д-р Хю Фан. 

Източник: БТА

Related posts

Над 140 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срещу COVID – 19

Дани Тренчева

1827 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Прокуратурата в Атина разследва медици за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Колко антитела са нужни, за да си извадим зелен сертификат?

Дани Тренчева

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

ЕК с критики към страните с ниски нива на ваксинация

Дани Тренчева

Leave a Comment