29.05.2024
България

Радев след среща с фармацевтите: Ще помоля институциите да потърсят решение на вашите проблеми

Българите трябва да имат надежден достъп до лекарства. Това каза президентът Румен Радев след среща с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България.

Срещата е след като вчера фармацевтите изпратиха писмо до медиите, в което стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и срещу Министерския съвет заради дискриминационно отношение към тях от държавата по времето на пандемията.

„Проблемите, изложени във вашето писмо изискват и промяна в нормативната база, изискват и диалог. Като президент не се меся в работата на изпълнителната власт и на НЗОК. Трябва да се търсят обаче такива законови решения, които да отговорят на вашите проблеми. Как да се търси решение на вашия проблем без законови промени – ще помоля институциите да потърсят решение, каза президентът Радев.

Според фармацевтите отношението към тях е „меко казано враждебно“.

„Осъзнаваме, че правителството е служебно, но това е период с остра Ковид криза и вече е доказано, че фармацевтите са най-достъпните здравни специалисти. Направили сме нашите анализи и изчисления и сега е моментът дискриминационното отношение към нас да бъде променено“, казаха представителите на съсловната организация.

Доказахте, че въпреки че правителството е служебно, сте способен да извършите реформи. Ние виждаме във вас един обединяващ фактор в условия на нарушен диалог. Признаваме водещата роля на лекарите, ние обаче сме тези, които имат експертизата по лекарствата. Затова искаме подкрепа и за фармацевтите, които работят в откритите аптеки, са категорични от организацията.

По техните думи финансовата рамка на тази подкрепа е незначителна.

От 1 декември от 100 000 лева до половин милион са нужни за подпомагане на фармацевтите до края на годината. Сега е моментът да се заложи проект за нова наредба от 1.1.2021, стана ясно от срещата.

Социалният министър Гълъб Донев заяви: Това, което може да бъде направено бързо без законови промени, може да се случи в диалог между всички институции. Недопустимо е в 21 век да има населени места без фармацевтична грижа. Трябва да се търсят разумни решения в полза на българските граждани.

Източник: БНТ

Related posts

От септември депутатите ще заседават в бившия Партиен дом

admin

След консултации с ЦИК президентът решава за датата на изборите

admin

Голям ръст на карантинираните учители и ученици от началото на учебната година

Дани Тренчева

Пожар обхвана четири къщи в Търговище

Дани Тренчева

Гьоков: Нямам напрежение кой ще е следващият социален министър

admin

Жена е открита мъртва в дома си

admin

Leave a Comment