18.06.2024
България

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел.

„Повечето от нашите партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля представата за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който дълбоко засяга фундамента на самия ЕС и ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация”, каза той.

„Досега на всички Съвети, от май досега, аз съм говорил с всички европейски лидери и лидери на европейски институции по тази тема. Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем”, посочи Радев.

По думите му България ще продължи да отстоява не само историята и културата, но и спазването на правата на македонските българи.

„Те трябва да получат ясни гаранции. Процесът не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултат. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса”, коментира президентът.

Източник: NOVA

Related posts

Обвинителен акт за мъж, нарушил четири пъти заповед за защита от домашно насилие

admin

Почитаме паметта на свети Йоан Златоуст

admin

Министър Денков: Децата, които са ваксинирани или преболедували, няма да бъдат тествани

Дани Тренчева

Почти половин България вече е в жълтата COVID зона

Бонбонова наваксва мощно след „Ергенът“

Двама братя са задържани за убийството на граничния полицай

admin

Leave a Comment