11.12.2023
България

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел.

„Повечето от нашите партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля представата за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който дълбоко засяга фундамента на самия ЕС и ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация”, каза той.

„Досега на всички Съвети, от май досега, аз съм говорил с всички европейски лидери и лидери на европейски институции по тази тема. Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем”, посочи Радев.

По думите му България ще продължи да отстоява не само историята и културата, но и спазването на правата на македонските българи.

„Те трябва да получат ясни гаранции. Процесът не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултат. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса”, коментира президентът.

Източник: NOVA

Related posts

ИТН внася законодателни промени в подкрепа на майките на деца с увреждания

Дани Тренчева

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Отцепници от ИТН първи в листите на ПП

admin

Обвиняемият по аферата „Хемус” припадна в съдебната зала

Дани Тренчева

Обсъждат нови ограничителни мерки заради Омикрон

Дани Тренчева

Прокуратурата с остра декларация срещу изяви на лидера на „Възраждане“

Leave a Comment