06.10.2022
Свят

Първа присъда след разследване на Европейската прокуратура

Словашки съд издаде първата осъдителна присъда в резултат на разследване на новосъздадената Европейска прокуратура по дело за опит за измама със средства на ЕС, съобщи съдът в сряда.

Бившият кмет на Просачов, село в Източна Словакия, който в официалните съдебни документи е посочен само като „J.S.“, се призна за виновен за фалшифициране на документи с цел незаконно получаване на средства от ЕС.

Кметът е извършил „престъпление, с което е накърнил финансовите интереси на Европейския съюз“, заяви говорителката на съда Катарина Куджакова пред АФП.

В изявлението на прокуратурата, която започна да функционира през юни, се казва, че „общата щета, която би могла да бъде причинена, е над 93 000 евро“.

В решението си от понеделник съдът наложи тригодишна условна присъда на бившия кмет, на когото също така е забранено да заема публични длъжности в продължение на пет години.

Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана, заяви съдът.

Европрокуратурата е със седалище в Люксембург и се ръководи от Лаура Кодрута Кьовеши, бивш ръководител на румънската антикорупционна служба, която обеща да проверява „силните“ и „опасните“.

Източник: БГНЕС

Related posts

Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

Дани Тренчева

ЕС разговаря с няколко държави за доставки на газ

Дани Тренчева

Младежка награда „Карл Велики“: кои са победителите през 2022 г.

Петър Петров

Наблюдаваме звездопад и най-голямото Слънце за годината

Дани Тренчева

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Дани Тренчева

Над 3 милиона са избягали от Украйна, всяка секунда едно дете става бежанец

Leave a Comment