29.05.2024
Свят

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Руският президент Владимир Путин призова днес съседните държави да не ескалират напрежението, предаде Ройтерс. Това се случва на осмия ден от инвазията в Украйна.

„Нямаме лоши намерения към нашите съседи. Бих ги посъветвал да не ескалират ситуацията, да не въвеждат никакви ограничения. Ние изпълняваме нашите задължения и ще продължим да го правим“, каза руският президент в изявление, излъчено по телевизията.

„Не виждаме никаква необходимост от влошаване на отношенията ни“, обърна се Путин към руските съседи. Той увери, че ако се случи Русия да изостри напрежението, това „винаги е в отговор на някакви неприятелски действия срещу нея“.

Путин бе показан по руската телевизия, докато участваше чрез видеоконферентна връзка от резиденцията си край Москва в церемонията по издигането на флага на новия ферибот „Маршал Рокосовски“ в северната част на страната.

„Колкото и да ни е трудно, непременно ще продължим нашето развитие, ще укрепваме транспортната и логистичната инфраструктура в цялата страна“, каза още руският президент, цитиран от ТАСС. Той добави, че това ще става по-конкретно в района на Балтийско море, арктическите територии и Далечния изток.

„Задължително ще завършим изграждането на нови модерни фериботи за Сахалин и Курилските острови“, обеща Путин и увери, че руските предприятия и конструкторски бюра ще се справят с поставените задачи.

Той обърна внимание на символиката на това, че съвременни, високотехнологични руски кораби са кръстени на бележити руски командири, освободили не само родната си страна, но и целия свят, от нацизма (б. ред.: Константин Рокосовски е съветски маршал, участвал във Втората световна война). „За тези наистина смели хора, искрени патриоти, независимостта и суверенитетът на нашето отечество бяха над всичко. Те спасиха и защитиха нашата родна страна, показаха на бъдещите поколения, че човек трябва да бъде силен и винаги да върви напред“, подчерта Путин.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Нови изисквания за влизащите във Великобритания

Дани Тренчева

Олаф Шолц: България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания за да влязат в Шенген

admin

Над 3 милиона са избягали от Украйна, всяка секунда едно дете става бежанец

България изпрати Плана за възстановяване и устойчивост

Дани Тренчева

Регистриран е нов опасен вариант на коронавируса

Дани Тренчева

Precinct Data Shows Rich, White Neighborhoods Flipping Democratic in 2016. Will It Last?

admin

Leave a Comment