27.07.2024
България

Проф. Радка Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова пред близо 350 общопрактикуващи лекари – участници в първия етап на виртуалната дискусия на тема: „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“. Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

„Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и предизвиква същите симптоми и оплаквания като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима“, отбеляза проф. Аргирова.

Ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите (затруднено или учестено дишане, умора, затруднение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ, ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 година по-късно.

Ваксините не дават 100% защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта Радка Аргирова.

Дискусиите на тема: „Ваксините при различни групи хронично болни“, провеждани в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ, продължават. В следващите седмици проф. Иво Петров ще отговаря на въпроси на общопрактикуващи лекари относно ваксините и ваксинацията при хора със сърдечно-съдови заболявания. В дискусиите участие ще вземат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов, които ще запознаят в детайли личните лекари за ваксинацията при хора, страдащи от автоимунни заболявания и диабет.

Related posts

Общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ

Дани Тренчева

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

Преизбраха Боби Михайлов за шеф на БФС

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Възобновиха проверките за продажба на райски газ

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment