06.07.2022
Covid-19 България

Проф. Огнян Кунчев: През март отново ще има пик на заболеваемостта от COVID

„Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. „Смъртността от Омикрон е много ниска – 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача“, отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че „ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното“ нямат основания. „Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат“, категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Related posts

Михаил Миков: Нинова ще направи всичко, за да бъде преизбрана

Дани Тренчева

34-годишен юрист е новият председател на парламента

Дани Тренчева

Радев: В най-близко време свикваме Народното събрание

Дани Тренчева

Движението в тунел „Блатино“ на АМ „Струма“ се осъществява в едната пътна лента

Дани Тренчева

Седмица след като правителството обяви, че Иван Демерджиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, той отрече

admin

Знаково дело, с което Гешев се хвали, отново катастрофира на старта

Leave a Comment