02.02.2023
Covid-19 България

Проф. Огнян Кунчев: През март отново ще има пик на заболеваемостта от COVID

„Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. „Смъртността от Омикрон е много ниска – 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача“, отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че „ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното“ нямат основания. „Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат“, категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Related posts

Поскъпването на природния газ от септември се очаква да бъде повече от 5,95%

admin

Къде може да си направите безплатни бързи антигенни тестове в страната

Дани Тренчева

Сметките на автобуса-ковчег не излизат, един от оцелелите е в неизвестност

Дани Тренчева

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей

Дани Тренчева

Внесоха първия иск за разменените бебета

admin

2 379 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment