22.06.2024
България

Проф. Герджиков отказа да отговаря за Гешев и Пеевски

Ректорът на СУ поиска от Лозан Панов да му се извини заради твърдение за връзка с ДПС

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков отказа да отговори конкретно на нито един парлив и актуален въпрос или скандал, свързан с бившия депутат Делян Пеевски, с ДПС или с главния прокурор, а като аргумент използва, че не е „експерт“ или че не е запознат детайлно с тях. Герджиков неубедително отхвърли и тезата, че е кандидат за президент на ГЕРБ и въпреки настоятелните въпроси в интервюто по Нова телевизия в какво се е провалила партията и лидерът й Бойко Борисов, който управлява повече от 10 г., Герджиков не даде нито един точен отговор. Герджиков единствено критикува президента Румен Радев, като посочи, че „президентът не може да се позволява остра реакция срещу определена партия“ и поиска от конкурента си за поста – Лозан Панов, подкрепян от „Демократична България“, извинение, тъй като е бил „подведен да търси връзка между Герджиков и ДПС“. „Или да даде доказателства за тези твърдения, или да се извини“, настоя ректорът.

„НЕ ДЪЛЖА НИЩО НА ГЕРБ“

„Не съм кандидатът на ГЕРБ, не само защото ме е издигнал инициативен комитет, а и защото, когато за първи път се срещнах с представители на ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Очаквах, че ще има условия, че ще приема едни и ще отхвърля други, ако не съответстват на принципите ми, но те изрично казаха, че нямат нито едно условие. В случай, че не дължа нищо срещу тази подкрепа, не мисля, че съм кандидат на партия ГЕРБ или обвързан по някакъв начин с нея“, твърди проф. Герджиков. От думите му стана ясно, че се срещнал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в партийната централа, а го бил „номинирал“ за поста Красимир Вълчев, бившият министър на образованието.

Герджиков обаче на няколко пъти се измъкна от отговора на въпросите къде и в какво вижда грешките на ГЕРБ. Единствено посочи, че още през първия им мандат имало проблеми във висшето образование, но не даде конкретни примери за тях. „ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз смятам, че те са направили и полезни неща“, каза витиевато проф. Герджиков, зад чиято номинация застава единствено ГЕРБ.

Според нето „ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини“, но отново не пожела да ги назове. Не си спомни нито за корупционните скандали, нито за аферата „Мата Хари“ и снимките, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов и на които се вижда нощно шкафче с пачки евро, кюлчета злато и пистолет и много други.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят в мен кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии“, добави той, като не отговори на въпроса за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

Според него управлението „очевидно трябва да е коалиционно“. „Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус“, казва Герджиков. Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

ЗА ВРЪЗКИТЕ С ДПС

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени“, настоя Герджиков.

Герджиков бе доста „хлъзгав“ и по отношение на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. „Не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина, може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа“, обясни Герджиков.

Относно подкрепата към него от страна на ДПС, той смята, че движението няма да го подкрепи на първи тур, „защото имат действащ кандидат“. „Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели“, декларира той.

ЗА РАДЕВ

„Няма да коментирам добри или лоши изказвания на Румен Радев. Има едно нещо, което не искам да правя като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки“, обяви Герджиков.


ЗА ГЕШЕВ

Герджиков коментира уклончиво и протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, както и самия него. „За г-н Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно, той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция“, твърди той.

„Очевидно реформирането на съдебната система може да бъде постигнато. Ако това се осъществи, ще има голямо полза. Върховенството на закона е абсолютна ценност и е много важно за обществото”, казва още ректорът на СУ.

По отношение на закриването на спецправосъдието и реформата му като цяло, той каза, че е „конкретен въпрос, който трябва да бъде решен от експертите. Дори те не са единодушни по този въпрос. Скоро ще изкажа мнението си по този конкретен въпрос. Нужна е реформа и тя явно се спъва, след като я започваме вече четири пъти“.

ДЕПОЛИТИЗИРАН

А по темата с миналогодишните протести срещу кабинета „Борисов 3“ и срещу Гешев, които вървяха няколко месеца и обвиненията, че академичната общност не е застанала зад тях, ректорът на СУ коментира, че „всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше, нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните”, каза проф. Герджиков.

Related posts

Сарафов за „Струма“: Имало е взрив, въпросът е дали отвътре или при сблъсъка с мантинелите

Дани Тренчева

Срокът за изплащане на пенсии и добавки може да бъде удължен

Промени в Закона за защита на потребителите забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

Дани Тренчева

Бременна жена и военен са задържани за каналджийство

admin

Костадин Ангелов платил 323 000 лв. за падащ покрив на „Александровска“

Президентът Радев и съпругата му домакини на традиционния бал за младежи в неравностойно положение

admin

Leave a Comment