25.04.2024
Covid-19 България

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

10% от българското население се е срещало с Омикрон, което обяснява защо всеки познава някой, който се е заразил. Това заяви пред NOVA математикът от БАН проф. Николай Витанов. За да се получи реалния брой на заразените, трябва да се умножава по даден коефициент, разясни Витанов. И даде пример: „Грубо казано на 9 хиляди регистрирани, слагайте по още 20 хиляди и ще получите числото“.

„Засега нещата вървят добре, бройката на заразените може да е голяма, но започва да спада. Очакванията са тази седмица трендът да се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два тренда. По-важният от тях е заетостта на болничните легла, там нещата още растат до към края на следващата седмица и след това се очаква да се пречупи и той. Накрая трябва да се пречупи и трендът на смъртността“, отчете още Витанов.

Очаква се заболеваемостта да спадне под 5 хиляди заразени на ден и да започне да се разглежда въпросът за отмяна на зеления сертификат по същество, смята още той. Очаква се смъртността да бъде под 1%.

Траекторията се определя от следните фактори: Да няма „суперпожар“ – над 25 хиляди регистрирани на ден; да няма препълнени болници, както беше при предните вълни; да няма тотален локдаун.

Вирусологът проф. Радостина Александрова коментира новите подварианти на Омикрон, които са под наблюдение от учените: „Омикрон ще си отиде. Той, за щастие, се свързва с много по-ниска смъртност. Но цената продължава да бъде висока, защото боледуват много повече хора“. По думите ѝ към момента няма повод за тревога, но данните за Омикрон и подвариантите са малко.

Проф. Александрова коментира и постковид синдрома. Една част от хората, които са се срещали с COVID-19 в последствие могат да изпитват определени симтпоми, могат да се появят и нови, това може да продължи седмици, месеци…Все още няма ясно описана дефиниция на това състояние.

По думите ѝ има около 200 симптома, които могат да се появят при това състояние. Най-често те са: задух, умора и проблеми с паметта и концентрацията. Последният проблем става повод някои млади хора дори да сменят работата си. Към момента няма яснота все още колко дълго продължава.

Related posts

СЗО алармира: Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост по света

Дани Тренчева

Витанов прогнозира кога ще спре Омикрон вълната у нас

Дани Тренчева

Отбелязваме Международния ден на ромите

admin

13 тежки катастрофи по пътищата за изминалото денонощие

admin

ДАНС, полиция, НАП, митници атакуват базите за горива

Дани Тренчева

Дете пострада при катастрофа на магистрала „Тракия“

admin

Leave a Comment