24.04.2024
Covid-19 България

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на децата, казва педиатърът проф. Виолета Йотова. Тя ръководи Първа детска клиника в Университетската болница „Света Марина“ във Варна.

„В последните години – в желанието да опазим децата, в желанието си да създадем стерилни условия за тях изкривяваме човешката природа. Когато дойде дете, на което трябва да се вземе кръвна проба, понякога е толкова драстично изживяването, че се налага да припомням на медицинските сестри, че това дете не се е катерило по дървета, не е жилено от оса, не е виждало страдание. Затова трябва малко по-малко стерилна среда“, сподели пред БНР проф. Виолета Йотова.

Според нея, когато работиш с деца, работиш и с тяхното разширено семейство, а в последните трудни месеци и за медиците, и за малките пациенти е важно да запазиш усмивката си.

„Изолацията е изключително вредна за децата. Те израстват, копирайки възрастния свят. Ние им отнехме тази възможност, оставихме им само един екран, който поднася изкривено действителността. Трябва да се вразумим и не трябва да им спестяваме изпитанията, защото така не ги подготвяме за живота“.

Проф. Виолета Йотова е получавала много отличия. Сред последните е почетният знак на президента. Най-голямата награда за нея, обаче, остава:

„Няколкото изречения, които една майка ми каза, че сме се запознали с доверие, че ще ѝ помогна и с пожелание да продължавам все така“.

Related posts

Затварят за движение Прохода на Републиката заради катастрофирал ТИР

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Владислав Горанов: Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки

admin

Водачът, причинил катастрофата на булевард „Черни връх“, е хващан шест пъти без книжка

admin

Един човек загина, а други трима са в тежко състояние след катастрофа на пътя Разград – Русе

Leave a Comment