23.01.2022
Covid-19 България

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на децата, казва педиатърът проф. Виолета Йотова. Тя ръководи Първа детска клиника в Университетската болница „Света Марина“ във Варна.

„В последните години – в желанието да опазим децата, в желанието си да създадем стерилни условия за тях изкривяваме човешката природа. Когато дойде дете, на което трябва да се вземе кръвна проба, понякога е толкова драстично изживяването, че се налага да припомням на медицинските сестри, че това дете не се е катерило по дървета, не е жилено от оса, не е виждало страдание. Затова трябва малко по-малко стерилна среда“, сподели пред БНР проф. Виолета Йотова.

Според нея, когато работиш с деца, работиш и с тяхното разширено семейство, а в последните трудни месеци и за медиците, и за малките пациенти е важно да запазиш усмивката си.

„Изолацията е изключително вредна за децата. Те израстват, копирайки възрастния свят. Ние им отнехме тази възможност, оставихме им само един екран, който поднася изкривено действителността. Трябва да се вразумим и не трябва да им спестяваме изпитанията, защото така не ги подготвяме за живота“.

Проф. Виолета Йотова е получавала много отличия. Сред последните е почетният знак на президента. Най-голямата награда за нея, обаче, остава:

„Няколкото изречения, които една майка ми каза, че сме се запознали с доверие, че ще ѝ помогна и с пожелание да продължавам все така“.

Related posts

Кога пенсионерите ще получават добавката за ваксиниране

Дани Тренчева

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Православната църква почита паметта на 70 Христови ученици

Дани Тренчева

Петков: България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС

Дани Тренчева

ВОТЪТ ПО ОБЛАСТИ: Кой къде води след изборите 2 в 1

Дани Тренчева

Прогноза за времето 24 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment