27.04.2024
Covid-19 България

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на децата, казва педиатърът проф. Виолета Йотова. Тя ръководи Първа детска клиника в Университетската болница „Света Марина“ във Варна.

„В последните години – в желанието да опазим децата, в желанието си да създадем стерилни условия за тях изкривяваме човешката природа. Когато дойде дете, на което трябва да се вземе кръвна проба, понякога е толкова драстично изживяването, че се налага да припомням на медицинските сестри, че това дете не се е катерило по дървета, не е жилено от оса, не е виждало страдание. Затова трябва малко по-малко стерилна среда“, сподели пред БНР проф. Виолета Йотова.

Според нея, когато работиш с деца, работиш и с тяхното разширено семейство, а в последните трудни месеци и за медиците, и за малките пациенти е важно да запазиш усмивката си.

„Изолацията е изключително вредна за децата. Те израстват, копирайки възрастния свят. Ние им отнехме тази възможност, оставихме им само един екран, който поднася изкривено действителността. Трябва да се вразумим и не трябва да им спестяваме изпитанията, защото така не ги подготвяме за живота“.

Проф. Виолета Йотова е получавала много отличия. Сред последните е почетният знак на президента. Най-голямата награда за нея, обаче, остава:

„Няколкото изречения, които една майка ми каза, че сме се запознали с доверие, че ще ѝ помогна и с пожелание да продължавам все така“.

Related posts

Прогноза за времето

admin

Няма промяна в състоянието на полицая, пострадал в катастрофата с бус с мигранти

admin

Нови обвинения за прокурорския син от Перник

admin

Докога ще ни трябва зеленият сертификат?

Дани Тренчева

ДБ обсъжда дали да подкрепи кабинет на Кирил Петков, без да излъчва министри

Дани Тренчева

Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment