03.10.2023
България

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

В края на април или май в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане COVID-гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води.

Разговорът се предава на живо във Facebook и се случва непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19, предаде БГНЕС.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация (СЗО) се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже, че не иска да е COVID-гето.

„Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган“, каза Петков и добави:

„Последното нещо, което искам да закачат към името на България. е да бъде COVID-дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика“, заяви Кирил Петков.

Източник: NOVA

Related posts

Десислава Атанасова: Ще бъдем опозиция, но сме готови на конструктивни разговори

Дани Тренчева

С колко са се повишили горивата през март

admin

Надежда Йорданова участва в откриването на форум срещу езика на омразата

admin

Сачева: 24 организации може да затворят социални услуги заради скъпия ток

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на депутат

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment