04.10.2023
България

Протест в подкрепа на Украйна пред президентството

Митинг в подкрепа на Украйна и украинския народ се състоя на националния ни празник – 3 март пред президентството, където се събраха граждани, организирани в социалните мрежи, и много украинци. Те носеха украински знамена и плакати, сред които  „Спрете войната“, „Не на войната“, „НАТО помогнете“, „Путин-убиец“ . Беше опънат и транспарант „Путин, в името на човечеството, спри войната“.

Манол Глишев, един от организаторите на митинга, каза, че сме длъжни като българи да покажем своята солидарност към приятелския украински народ. Той смята, че Трети март е опорочен от руските действия в Украйна. Трети март е голям български празник, началото на нашата трета българска държава, и е най-хубавото събитие в най-новата ни история, но за съжаление някогашната освободителка се превърна в „страна кръволок“, тя в момента унищожава един братски славянски народ, каза Глишев.

Наташа Великава, бесарабска българка от Одеса, пристигнала с децата си като бежанец у нас, каза, че искат да живеят отново в Украйна. „Искаме да си живеем в Украйна. Никога никой не ни притесняваше заради руския език, на които говорехме. Украинците, руснаците, българите живеем много задружно. Това е наша европейска демократична държава“, каза Наташа. „Не знам защо руснаците са дошли при нас, нека да си ходят. Руснаци, отидете си вкъщи“, призова емоционално Наташа. Тя разказа, че с децата си пътували два дни, за да стигнат до България, а мъжът й останал в Украйна. Приютени са от българско семейство  в София. Чужди за нас хора ни приеха като роднини, дадоха ни какво да ядем, какво да облечем, къде да живеем, разказа Наташа.

Днес е български празник – Трети март е ден на освобождението на България и искаме да изразим нашата благодарност към българския народ, който в момента много помага на украинските бежанци, каза Андрей Ивановски от Украйна, който живее в България. По думите му това всъщност е помощ за украинската армия, защото войниците, които в момента воюват в Украйна, са спокойни за своите роднини, които са дошли тук. Сигурен съм, че Русия ще загуби тази битка, защото руската армия воюва с украинския народ. Няма в историята такава битка, която е била спечелена по този начин, каза Андрей Ивановски.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

МВнР привиква руския посланик у нас заради Христо Грозев

admin

Още 460 хил. лева при общата сума от близо 71 млн. лева добави служебното правителство за изборите

admin

7 062 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Сметките на автобуса-ковчег не излизат, един от оцелелите е в неизвестност

Дани Тренчева

Всичко, което трябва да знаем за новите изборни правила: Телефони, заснемане и паравани

admin

Депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ

admin

Leave a Comment