09.12.2023
България

Протести в София в навечерието на вота на недоверие

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират протести „за“ и „против“ политиката на кабинета.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, след като проекторешението за вот на недоверие бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала.

ПП, ДБ, БСП и отцепилите се от ИТН депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие – всички те имат общо 115 от необходими 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в „правителство в оставка“.

Related posts

Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество

Дани Тренчева

Гроздан Караджов депозира оставката си

admin

Министерството на финансите взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

Петър Петров

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Дани Тренчева

Почитаме Св. свещеномъченици Ермолай, Ермип и Ермократ Никомидийски

admin

Рашков вече се е срещнал с обвиняемия за пране на пари от строежа на „Хемус“

Дани Тренчева

Leave a Comment