20.07.2024
България

Протести в София в навечерието на вота на недоверие

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират протести „за“ и „против“ политиката на кабинета.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, след като проекторешението за вот на недоверие бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала.

ПП, ДБ, БСП и отцепилите се от ИТН депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие – всички те имат общо 115 от необходими 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в „правителство в оставка“.

Related posts

Парламентът изслушва Гълъб Донев за Шенген

admin

Ученик в XII клас е обвинен за държане на подправени парични знаци в големи количества

Дани Тренчева

2004 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Пътните строители готвят „стачка“ от 1 юли

Д-р Виткова: България вече е във фазата на Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment