17.06.2024
България

Промени в Закона за защита на потребителите забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

Тази седмица Министерският съвет прие предложение за промени в Закона за защита на потребителите. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна, ще доведе до подобряване на прилагането на действащото законодателство и е съобразен изцяло с правото на Европейския съюз. Ако бъдат приети от Народното събрание, текстовете ще възпрепятстват онлайн търговците да публикуват подвеждаща или фалшива информация за продаваните от тях стоки, например с неверни отзиви от други потребители.

„Посланията, които се отправят, трябва да са автентични“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Доставчиците на онлайн платформи за електронна търговия също ще трябва да са по-отговорни към потока на информация. От тях ще се изисква да представят критериите, по които се осъществява класирането на информацията в търсачките на интернет магазините, както и дали третите лица, предлагащи стоки и услуги в платформите за пазаруване, са търговци или не. Промените в Закона за защита потребителите предвиждат и сериозни санкции за нарушителите, особено при т.нар. трансгранични нарушения.

Related posts

Прогноза за времето 10 март 2022

Дани Тренчева

ВКС потвърди присъдите на машинистите, отговорни за трагедията в Хитрино

admin

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

Грозни сцени и обиди между депутатите при приемането на парламентарния правилник

admin

Бременна жена и военен са задържани за каналджийство

admin

3-годишно дете падна от 4 етаж на блок в Сливен

Дани Тренчева

Leave a Comment