25.09.2023
България

Промени в Закона за защита на потребителите забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

Тази седмица Министерският съвет прие предложение за промени в Закона за защита на потребителите. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна, ще доведе до подобряване на прилагането на действащото законодателство и е съобразен изцяло с правото на Европейския съюз. Ако бъдат приети от Народното събрание, текстовете ще възпрепятстват онлайн търговците да публикуват подвеждаща или фалшива информация за продаваните от тях стоки, например с неверни отзиви от други потребители.

„Посланията, които се отправят, трябва да са автентични“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Доставчиците на онлайн платформи за електронна търговия също ще трябва да са по-отговорни към потока на информация. От тях ще се изисква да представят критериите, по които се осъществява класирането на информацията в търсачките на интернет магазините, както и дали третите лица, предлагащи стоки и услуги в платформите за пазаруване, са търговци или не. Промените в Закона за защита потребителите предвиждат и сериозни санкции за нарушителите, особено при т.нар. трансгранични нарушения.

Related posts

Всичко, което трябва да знаем за новите изборни правила: Телефони, заснемане и паравани

admin

Полицията предупреждава за нов вид телефонна измама

Дани Тренчева

Асен Василев: Ще бъдем конструктивна опозиция

admin

Правителството отпусна 18 милиона лева за български кинопродукции

Дани Тренчева

Внимание, рязка промяна на времето: Кога идват валежи от дъжд и сняг

admin

9 152 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment