20.04.2024
България

Промени в Закона за защита на потребителите забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

Тази седмица Министерският съвет прие предложение за промени в Закона за защита на потребителите. Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна, ще доведе до подобряване на прилагането на действащото законодателство и е съобразен изцяло с правото на Европейския съюз. Ако бъдат приети от Народното събрание, текстовете ще възпрепятстват онлайн търговците да публикуват подвеждаща или фалшива информация за продаваните от тях стоки, например с неверни отзиви от други потребители.

„Посланията, които се отправят, трябва да са автентични“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Доставчиците на онлайн платформи за електронна търговия също ще трябва да са по-отговорни към потока на информация. От тях ще се изисква да представят критериите, по които се осъществява класирането на информацията в търсачките на интернет магазините, както и дали третите лица, предлагащи стоки и услуги в платформите за пазаруване, са търговци или не. Промените в Закона за защита потребителите предвиждат и сериозни санкции за нарушителите, особено при т.нар. трансгранични нарушения.

Related posts

16 февруари-Международен ден на пощальоните и куриерите

admin

Правосъдният министър иска дисциплинарно производство срещу Гешев

Дани Тренчева

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите ни

Дани Тренчева

Новият военен министър Драгомир Заков положи клетва пред депутатите

Дани Тренчева

Почитаме Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

Дани Тренчева

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове

admin

Leave a Comment