19.03.2024
България

Прокуратурата образува 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

От началото на предизборната кампания до 09,00 часа на 10.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите. Това информират от прокуратурата.

Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

По предложение на Софийска градска прокуратура главният прокурор на Република България внесе мотивирани искания до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители в изборите, насрочени на 14.11.2021 г. На двама вече са повдигнати обвинения за извършени престъпления.

Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Related posts

Черна статистика

admin

„Барометър“: Избирателната активност определя броя партии в следващия парламент

admin

Драстично поевтиняване на природния газ се очаква през октомври

admin

КЕВР започва проверка на сключени сделки на газовия пазар

Дани Тренчева

Прогноза за времето 10 януари 2022

Дани Тренчева

Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax

Дани Тренчева

Leave a Comment