25.04.2024
България Политика

БСП ще организира лидерска среща

БСП ще организира лидерска среща, ако се види, че на нея няма съгласие, ще върне мандата. Това заяви пред журналисти след получаването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова отбеляза, че по време на срещата си с президента Радев той е поставил въпроса за приемането на закони от парламента. Едно бързо разпускане на парламента би ни лишило като държава от много възможности, добави тя. Относно лидерската среща, Нинова заяви, че на нея ще бъдат поканени лидери на партии, включително и Бойко Борисов. Въпросът е много комплексен, висока отговорност се изисква от нас, готови сме да работим и да разговаряме с всички, в същото време и да съчетаем парламентарната работа, каза Нинова.

Относно възможността следващото редовно правителство да продължи политиката на служебния кабинет, каквото твърдение изказа вицепрезидентът Йотова, Нинова посочи, че нямат никакво намерение, ако успеят да съставят правителство, да продължават политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни критики към него, особено що се отнася до неравенства, доходи, замразяването на доходите, неприемането на бюджета, ръста на цените, имаме и своите различия и по отношение на предоставяне оръжието за Украйна, посочи тя.

Не смятам, че едно редовно правителство, каквото и да е то, е длъжно да следва политиките на служебния кабинет. Това е извънконституционно и необяснимо като претенция от вицепрезидента, коментира лидерът на левицата.

Тя заяви, че тази седмица ще свикат Националния съвет на БСП, на който ще поискат да им бъде даден мандат да разговарят с всички парламентарно представени партии. Допускам, че лидерската среща ще бъде до края на седмицата, посочи Нинова. Не искам да разтакаваме във времето, допълни тя.
По думите ѝ, когато дойдат трудни времена, въпросът е да имаш търпение. Относно лидерската среща, тя призова всички да се отнесат сериозно към момента, към отговорността, която носим, да проявят търпение и смирение.

Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство, заяви Нинова. Тя добави, че това е трудна задача, но не невъзможна.

„Ще направим всичко, каквото е необходимо, но най-важното е сега да имаме план. Искам да ви кажа как ще протекат оттук нататък стъпките. Четири стъпки предвиждаме дотук“, добави тя.

Личното ми мнение и на Изпълнителното Бюро, с което сега ще се видим е, ще искаме да ни дадат мандат да преговаряме с всички. Третата стъпка е да поканим на лидерска среща председателите на другите партии. На тази среща да се изясним – искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещия картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори, добави тя. По думите ѝ именно от тази среща зависят следващите стъпки. Ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок на работа, състав на правителство – експертен или политически, добави Нинова.

На въпрос как си представя бъдещо правителство при толкова идеологически различия, Нинова отговори: „Представяме си го, запазвайки различни позиции – идеологически и политически, да търсим онова, което ни събира и което кризата в момента налага да решим най-спешно – инфлация, цени , доходи, Плана за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година, има неща, които спешно трябва да се свършат и които могат да ни обединят“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

admin

„Български възход“ решават днес дали да подкрепят мандата на ПП

admin

РЗИ извършва проверка за пушенето на пура на Гешев на заседание на ВСС

admin

Петков: Ще обсъдим цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

Дани Тренчева

Комитова: Смятам да предам щафетата на новия министър и да се оттегля

Дани Тренчева

Leave a Comment