28.03.2024
България

Прокуратурата и ДАНС създадоха Национално звено за предстоящите избори

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г. Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс на 12.10 2021 г. главният прокурор изпрати писмо с предложение за участие в Националното междуведомствено звено и до служебния заместник-министър председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен.

С цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

ПРБ отново заявява своята убеденост, че трайно установената от повече от десет години добра практика (доказала своята ефективност и ефикасност) за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори.

Related posts

По-висок таван на помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията

Дани Тренчева

5286 нови случая и рекорден брой починали за последните 24 часа

Дани Тренчева

ГДБОП арестува младеж заради Фейсбук коментари за трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

ПП атакуваха Вежди Рашидов

admin

Тежко ПТП на пътя за Калотина взе жертва, ранени са служители на МВР

Дани Тренчева

Времето днес

admin

Leave a Comment