25.06.2024
Свят

Прокуратурата в Охайо заведе дело за 100 млрд. долара срещу „Фейсбук“

Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело срещу Facebook, наскоро преименуван на Meta, заради алгоритмите му за работа с деца. Това съобщи The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Според исковата молба ръководството на компанията е нарушило федералния закон от 29 април до 21 октомври тази година с цел печалба, заблуждавайки обществеността за това какви негативни ефекти могат да имат нейните продукти върху непълнолетните. Ищците, освен обезщетение за щети, настояват от ръководството на „Мета“ да вземе мерки, за да не подведе отново собствените си инвеститори.

През септември The Wall Street Journal започна да публикува поредица от статии за злонамерени практики в компанията и нейните услуги. Източникът на материал за статиите са вътрешни документи, които бивша служителка на компанията Франсис Хауген предаде на журналист от вестника. В документите е записано, че социалните мрежи на компанията популяризират съдържание, което е потенциално опасно за здравето на потребителите, но предизвиква интереса им (например на момичета, които вече страдат от анорексия, бива препоръчано да се абонират за групи, в които се обсъжда загуба на тегло). За да привлече вниманието, радикално и дори екстремистко съдържание не е било премахвано, а напротив – било е популяризирано.

На 25 октомври консорциум от американски издания излезе с разобличителни материали. Източник отново станаха вътрешни документи, получени от журналистите. В отделни страни липсата на филтрация на новините в социалната мрежа е довела до подбуждане на омраза и ксенофобия – например в Етиопия и Индия. В рамките на Съединените щати наблюдението също е значително отслабено след президентските избори през 2020 г.

Основателят на корпорацията Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения срещу нея са клевета.

Related posts

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

Средната цена на тока у нас днес – една от най-високите в Европа

Дани Тренчева

Трима в неизвестност след силна експлозия във фабрика за производство на взривни вещества в Гърция

admin

Facing Investigation, Ex-President Uribe Resigns From Senate in Colombia

admin

ЕС разговаря с няколко държави за доставки на газ

Дани Тренчева

Leave a Comment