10.12.2023
Свят

Прокуратурата в Охайо заведе дело за 100 млрд. долара срещу „Фейсбук“

Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело срещу Facebook, наскоро преименуван на Meta, заради алгоритмите му за работа с деца. Това съобщи The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Според исковата молба ръководството на компанията е нарушило федералния закон от 29 април до 21 октомври тази година с цел печалба, заблуждавайки обществеността за това какви негативни ефекти могат да имат нейните продукти върху непълнолетните. Ищците, освен обезщетение за щети, настояват от ръководството на „Мета“ да вземе мерки, за да не подведе отново собствените си инвеститори.

През септември The Wall Street Journal започна да публикува поредица от статии за злонамерени практики в компанията и нейните услуги. Източникът на материал за статиите са вътрешни документи, които бивша служителка на компанията Франсис Хауген предаде на журналист от вестника. В документите е записано, че социалните мрежи на компанията популяризират съдържание, което е потенциално опасно за здравето на потребителите, но предизвиква интереса им (например на момичета, които вече страдат от анорексия, бива препоръчано да се абонират за групи, в които се обсъжда загуба на тегло). За да привлече вниманието, радикално и дори екстремистко съдържание не е било премахвано, а напротив – било е популяризирано.

На 25 октомври консорциум от американски издания излезе с разобличителни материали. Източник отново станаха вътрешни документи, получени от журналистите. В отделни страни липсата на филтрация на новините в социалната мрежа е довела до подбуждане на омраза и ксенофобия – например в Етиопия и Индия. В рамките на Съединените щати наблюдението също е значително отслабено след президентските избори през 2020 г.

Основателят на корпорацията Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения срещу нея са клевета.

Related posts

Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите

Русия отказа участие на Eвропейското по борба в България

Дани Тренчева

Нидерландия: България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага

admin

Жертви, ранени и хора в неизвестност след ударите в Украйна

Дани Тренчева

COVID-19 спира мачове във Висшата лига на Англия

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Твърде зависими сме от руските изкопаеми горива

Дани Тренчева

Leave a Comment