23.02.2024
България Пулсът на Югозапада

Проверки за незаконен дърводобив текат в цялата страна

Масирани проверки за незаконен дърводобив текат в цялата страна.

Екипите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите са ежедневно на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на транспортираната и съхранявана дървесина, в т. ч. и на физическите лица, извършващи дейности в горите, както и на обектите, в които се преработва и експедира дървесина, отбелязват от агенцията.

Към момента е санкциониран собственик на склад за дървесина в с. Сестримо, обл. Пазарджик. Нарушението е констатирано по време на проверка на горските служители на обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина в региона.

Същот така експертите са констатирали противоречия с нормативните изисквания при проверка на електронния дневник. Информацията в него показала, че в него са заведени превозни билети с обща кубатура 40 пр. куб. м., с купувач и получател физическо лице и с адрес, различен от този на фирмата. Някой от превозните билети не са заведени в момента на постъпването на дървесината, констатират проверяващите. За извършеното нарушение е изготвен констативен протокол и е съставен акт по Закона за горите.

При съвместна акция на горските инспектори при Регионална дирекция по горите – Велико Търново и РУ Севлиево е установена сеч на 54 дървета от дървесен вид топола и 5 от дървесен вид върба.

Осем акта за нарушение на Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча са съставили екипите на Регионална дирекция по горите – София след съвместни акция с ОД на МВР София в районите с концентрация на нарушения в обхвата на дирекцията.

„Призоваваме гражданите при съмнение за извършване на нерегламентирани дейности в горските територии на страната, съхранение и транспортиране на незаконна дървесина, и бракониерство да сигнализират на телефон 112“, пишат от агенцията.

Related posts

Детски кът на работното място в Община Симитли

admin

Без синя и зелена зона по празниците в София

admin

Производител предупреди: До дни може да има недостиг на кислород за болниците

Дани Тренчева

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Дани Тренчева

Жена пострада при зрелищна каскада в р. Места край с.Баня

Петър Петров

Стопанският факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбеляза 30-годишнината си с научна конференция

Дани Тренчева

Leave a Comment