28.04.2024
Без категория България

Медицински работници излязоха на протест за по-добри условия на труд

Шофьори на линейки, фелдшери и медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест на паркинга на „Княз Александър Батенберг“ с искане за адекватни условия на работното си място, предаде БГНЕС.

Протестиращите развяват българския трибагреник и носят транспаранти, които гласят „Господа депутати, Спешна помощ е в клинична смърт!“, „Не губете фелдшерите! Без нас сте загубени! Оценете ни навреме!“.

Председателят на Национален синдикат „Защита“ Красимир Митов каза, че днешният, пореден протест, е един сигнал към управляващите.

„По този начин, както са го подкарали, след година-две няма да има спешна помощ в страната. Липсват над 2000 души в системата, от работещите над 50% са пенсионери в доста напреднала възраст, млади хора не желаят да работят. Ние се опитваме да сигнализираме властта за пореден път, че България ще остане без спешна медицинска помощ“, заяви той и изрази надежда властимащите да чуят техните искания.

Митов добави, че всеки ден има срещи и разговори с политиците. Той е категоричен, че постоянно се дават обещания, но има абсолютно бездействие. „И вчера, и онзи ден, и среща в министерството, миналата седмица стартираха в цялата страна тези протести… За най-голямо съжаление, чуваемост няма“, каза още той и посочи, че поради тази причина ще направят и автошествие около Народно събрание, за да бъдат чути.

Председателят на синдиката обясни, че ако ситуацията не се подобри, българите могат да чакат с часове, за да им бъде оказана помощ. „При положение, че сме най-бедната нация, с най-ниска продължителност на живот, с най-голяма заболеваемост, това е абсолютно недопустимо“, заяви още Митов и допълни, че е крайно необходимо да бъде извършена някаква реформа в спешната помощ и искат дългосрочна и ясна програма какво ще става с един от стълбовете на националната сигурност в страната.

Шофьорът на линейка Георги Прешелков каза, че с колегите си от страната протестират за категории, за заплати, за всичко, което се стоварва на абсолютно всички работещи в спешните центрове.

Не е нормално купон за храна на дежурство да бъде 2 лева“, каза той. И добави, че преди избори винаги се дават обещания, които не се спазват.

Преди автошествието протестиращите се отправиха пеша към парламента, за да бъдат чути от народните представители. Пред Народното събрание те скандират „Мафия!“.

При тях излязоха представители на „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Тошко Йорданов увери протестиращите, че ИТН ще направи всичко, за да се промени ситуацията.

А лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е категоричен, че пари в бюджета има предостатъчно, но те не се разпределят правилно. „Истината е, че най-много пари се харчат за купуване на гласове“, обясни на протестиращите Костадинов.

Протестиращите призоваха и останалите парламентарни групи да излязат при тях.

Related posts

Прогноза за времето 23 февруари 2022

Дани Тренчева

Възрастна жена е загинала при пожар в дома си в Тетевен

admin

Татяна Жилова: Закриването на спецсъда няма да наруши правовия ред

Почитаме Преп. Теодор Освещени

admin

Работодатели призоваха за сваляне на цените

admin

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Дани Тренчева

Leave a Comment