18.04.2024
България

Проверките за замърсяване заради военните действия в Украйна ще бъдат увеличени

„Проверките за потенциално замърсяване на околната среда във връзка с военната ситуация в Украйна ще бъдат увеличени“. Това заяви за БТА вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той увери, че на този етап няма завишен радиационен фон. Не е отчетено замърсяване в Черно море и няма риск за туристическия сезон, каза министърът.

Сандов посочи, че има организация за следене на евентуално радиационно замърсяване. Данните се следят не само в България, но и в цяла Европа. На сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има два линка, които показват в реално време радиационния фон в страната и този в Европа.

„Измервателните станции, които са на територията на Украйна, функционират“, отбеляза той. Той увери, че има създадена необходима организация.

Министърът коментира и възможностите за замърсяване на Черно море. По думите му Басейнова дирекция „Черноморски район“ и регионалните инспекции по околна среда (РИОСВ) във Варна и Бургас извършват текущ мониторинг. 

Сандов отбеляза, че не само заради ситуацията в Украйна, но и заради това, че страната ни е председател на Комисията по опазване на Черно море от замърсяване (октомври 2021 – октомври 2022 г.), властите у нас са по-ангажирани с темата. „За съжаление вътре в морето не се извършва такъв мониторинг. Няма създадена техническа база за това“, отбеляза вицепремиерът.

„Единственото, което можем да направим, е да засилим проверките и да следим информационния поток за действията по крайбрежието на Украйна, за да знаем дали се очакват замърсявания“, коментира Сандов.

Той обобщи, че околната среда може да бъде замърсена при потапяне или авария на плавателни съдове, което да доведе до разлив на гориво. „При взривове замърсяването става през повърхностните води и това може да стигне до акваторията на Черно море, посочи Сандов. Силно се надявам, че тези военни действия ще приключат много скоро, включително и за да опазим природата“, коментира още министърът.

Източник: БТА

Related posts

Кирил Петков заминава на първото си работно посещение в чужбина

Дани Тренчева

Василева: ИТН поема ресори, от които всички бягат

Дани Тренчева

Прокурори ще проверят информация за Манолев и Божков по списъка на Петков

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония няма и не може да има

admin

Премиерът уволни шефа на БАБХ

admin

24 ноември: Ден на национален траур в България

Дани Тренчева

Leave a Comment