09.02.2023
България

Проверка на „Балкански поток“ констатира сериозни нарушения

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на „Балкански поток“, която министър-председателят в оставка Кирил Петков разпореди преди два месеца, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Петков възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница („Балкански поток“), проведени от държавните институции. Проверени са също така обществените поръчки, проведени от „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода „Балкански поток, доставката и въвеждането в експлоатация на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“, както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за последващи действия.

При извършените проверки от членовете на двете междуведомствени работни групи са установени: Нарушения при регистриране и отчитане на наличността на Пътна карта; Нарушения и на екологичното законодателство; Нарушения при финансирането на дейностите по проект „Разширения на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница“; Нарушения на обществени поръчки, проведени във връзка с изпълнението на проекта; Нарушения при възлагане на обществени поръчки; Нарушения на трудовото законодателството.

Пълният списък с констатираните нарушения, както и предложенията на двете междуведомствени може да бъдат прочетени на интернет страницата на Министерския съвет. 

Related posts

Слави Трифонов: Изтеглям министрите от ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония

admin

Черна статистика

admin

Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство

admin

Откриха разчленено тяло на жена в Разград, задържан е съпругът й испанец

Дани Тренчева

Германия ни върна нелегално изнесени културно-исторически ценности

Дани Тренчева

52 случая на Омикрон потвърдени у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment