01.12.2022
Политика

Присъединява ли се Петков към евролибералите? Ще влезе ли ПП в едно семейство с ДПС?

Политико: „Прав ти път, ДПС?“

Българският премиер Кирил Петков възнамерява да присъства на среща на ръководителите на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) – третата политическа сила в Европейския парламент.

Това съобщи „Политико“, като цитира източници в Брюксел.

Срещата ще се състои на 30 май в Брюксел. Тя ще предшества Европейския съвет, който започва същия ден. Както обикновено, тогава помежду си се събират европейските лидери от главните групи в ЕП.

Предстоящата среща е най-силният сигнал, че партия „Продължаваме промяната“ (ПП) смята да се присъедини към евролибералите.

На срещата на ОЕ ще присъстват хора като френския президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте, както и еврокомисарите за конкуренцията Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Стефан Сежурне – лидерът на парламентарната група на ОЕ, ухажва Петков още от изборната му победа, постигната въз основа на антикорупционната платформа през есента на 2021 г., твърди „Политико“. Двамата обсъждали възможността ПП да се присъедини към евролибералите през януари, при едно от пътуванията на българския премиер до Брюксел. Тогава той се срещнал и с лидерите на групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) – Ска Келер и Филип Ламбер.

„Прав ти път, ДПС?“, пита изданието. Според него остава да бъде премахнато едно препятствие пред членството на партията на Петков в ОЕ. И то е фактът, че в групата членува ДПС, което е съперник на ПП. Депутатът от Движението Делян Пеевски е санкциониран от САЩ по „Закона Магнитски“.

ДПС редовно бива обвинявано в корупция. А Петков е изразявал опасения, че то остава в ОЕ.

Related posts

Евродепутати идват в България, за да разследват корупция и злоупотреби с публични средства

Кирил Петков: Трябва да сме обединени, а не да се замеряме с глупави пиарки

admin

Депутати коментират предложение за изслушване на Володимир Зеленски в българския парламент

admin

Йорданова: Бездействието на прокуратурата струва скъпо

Дани Тренчева

Юрист: Този парламент ще произведе нетрайни и оспорими конституционни промени

Дани Тренчева

„Свърши ли му мъжеството“: ГЕРБ и ДПС атакуваха отсъствието на премиера от парламентарен контрол

Leave a Comment