16.04.2024
България Политика

Василев и Ананиев в спор за парите на съдебната власт

Спор за парите на съдебната власт се разрази в Комисията по бюджет и финанси по време на второто четене на Закона за държавния бюджет, съобщи БГНЕС.

Всичко започна след като по-рано депутатите от Комисията одобриха 20 млн. лв. допълнително да бъдат прехвърлени към бюджета на Българската академия на науките (БАН) за финансиране на проектен принцип, като източникът е средствата е перото на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Именно по решението за намаляване на бюджета на ВСС с 20 млн. лв. се заформи дебат, като в крайна сметка то бе одобрено от комисията.

Кирил Ананиев от ГЕРБ- СДС направи коментар по повод бюджета на ВСС.

„Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е някаква политическа или наказателна акция срещу съдебната система, в контекста на това, че в момента се атакува една конкретна структура от ВСС, която управляващата коалиция не я харесва. Не казвам, че тя работи идеално и няма проблеми, но в момента ще се изтълкува много негативно. Убеден съм, че ВСС ще направи съответните постъпки в ЕК. Считам, че не ни е необходим този скандал“, заяви още Кирил Ананиев.

От своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че миналата година съдебната власт е поискал близо 910 млн. лв. „Вие сте удовлетворили 880 млн. лв. С 30 млн. лв. по-малко. В момента депутатите искат да дадат 20 млн. лв. по-малко. Или вашето решение миналата година е било противоконституционно и наказателно и това е причината прокуратурата да не може да си върши работата, което очевидно е било голяма грешка, ние може би повтаряме тази грешка. Вярваме, че ако не се увеличат заплатите в Прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази работеща система“, заяви още Асен Василев.

Той подчерта, че страната ни е парламентарна, а не прокурорска република.

Депутатът Петър Чобанов от ДПС заяви, че като парламентарна група по-подробно ще развият аргументацията си по този въпрос в пленарна зала. „Разбира се, че трябва да бъдат увеличени средствата както на БАН, така и като цяло за наука в България. Източникът на средства е този, който ни притеснява“, каза Петър Чобанов от ДПС. 

Related posts

МЗ обяви ще има ли затягане на мерките

Дани Тренчева

На 23-ти ноември честваме Свети благоверен княз Александър Невски

admin

2001 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Откриха разчленено тяло на жена в Разград, задържан е съпругът й испанец

Дани Тренчева

Ромски оркестър „изпраща“ Радостин Василев пред ММС

Убийството в Стамболийски

admin

Leave a Comment