18.01.2022
България Политика

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Това е първата среща между двамата. Премиери разговаряха на четири очи. 

След това беше проведено и заседание, на което двете правителствени делегации обсъдиха теми от общ интерес. Oт българска страна в разговорите участваха министрите на финансите – Асен Василев, на външните работи Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

„Беше удоволствие да направим с министър Мицотакис разговор по много важни регионални теми. Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и че заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани”, заяви Кирил Петков след срещата.

„Благодаря на Петков за топлото гостоприемство. Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено”, каза Мицотакис.

„Радвам се да видя как заедно можем да работим за общите ни интереси. Нашите страни са близо от гледна точка на енергийна нужда, но има разлики, от които можем само да спечелим. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за устойчивост и развитие също може да бъде разгледан и от регионална гледна точка”, посочи Кирил Петков.

„Има много възможности за развитие на сътрудничеството енергийните системи на Гърция е България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и  износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.

„Добросъседството е най-важното, което можем да постигаме в региона. Винаги сме готови да обсъждаме всеки въпрос, който свързва потенциални проблеми в региона и да намираме най-добрите решения, така че това добросъседство да бъде постигнато дългосрочно“, категоричен бе Петков.

По-късно през деня Мицотакис е поканен и на „Дондуков“ 2, където ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.

Източник: NOVA

Снимка: Правителствена пресслужба

Related posts

Акад. Петрунов: На здравната система няма да ѝ е лесно с Омикрон

Дани Тренчева

10 области у нас вече са в жълтата зона

Дани Тренчева

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

3223 са новите случаи на коронавирус у нас, 276 души са починали

Дани Тренчева

Природният газ поскъпва с близо 10% от 1 декември

Дани Тренчева

Едномесечно бебе с COVID-19 е настанено в болница в Шумен

Дани Тренчева

Leave a Comment