24.07.2024
България

Президентът: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Президентът на България Румен Радев прие представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. 

„Високо ценим вашето мнение за това как по-бързо Северна Македония да постигне членство в ЕС. Настъпиха важни промени от последната ни среща – държавите ни имат нови правителства. Наред с всички стъпки за сътрудничество в областта на икономика, туризъм и т.н., трябва да има ясен календарен график за решаването на отворените политически проблеми. България е страната, която най-силно иска бързото ви присъединяване към семейството на Европейския съюз. Държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие за даване на съгласие от България за начало на преговорите. Държим да сте пълноценни граждани на Република Северна Македония, а не да сте невидими, както в момента. Трябва да се изкорени езикът на омразата. Това не е намеса на България във вътрешните дела на РСМ, а израз на загриженост за страната и нейния път към членство в ЕС”, заяви Радев в началото на срещата на „Дондуков“ 2.

Събеседниците му от своя страна видяха в думите му не поредната политическа декларация, а доказателство, че в България съществуват съвременни политици, които разбират техните проблеми, мечти и стремежи.

„Настояваме за действия в посока изсветляване на историческата истина за нашите общи предци, която ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес на нашата страна. Отношенията на Северна Македония и България след 20-30 години ще са такива, каквито ги създаде този образователен процес. Той е фундаментът, върху който ще стъпят добросъседските ни отношения”, казаха гостите от РСМ и обявиха, че държат това да се случи преди преговорите да започнат.

Източник: NOVA

Related posts

Нинова: БСП беше социалният стълб на това правителство

admin

Още едно обвинение за прокурорския син

admin

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

Православната църква почита Св. мчци Кодрат и Галина

Дани Тренчева

Габровски представи проектокабинета, вижте кои са кандидат-министрите

admin

Властта готви строги мерки срещу домашното насилие

Дани Тренчева

Leave a Comment