07.12.2023
България

Президентът: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Президентът на България Румен Радев прие представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. 

„Високо ценим вашето мнение за това как по-бързо Северна Македония да постигне членство в ЕС. Настъпиха важни промени от последната ни среща – държавите ни имат нови правителства. Наред с всички стъпки за сътрудничество в областта на икономика, туризъм и т.н., трябва да има ясен календарен график за решаването на отворените политически проблеми. България е страната, която най-силно иска бързото ви присъединяване към семейството на Европейския съюз. Държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие за даване на съгласие от България за начало на преговорите. Държим да сте пълноценни граждани на Република Северна Македония, а не да сте невидими, както в момента. Трябва да се изкорени езикът на омразата. Това не е намеса на България във вътрешните дела на РСМ, а израз на загриженост за страната и нейния път към членство в ЕС”, заяви Радев в началото на срещата на „Дондуков“ 2.

Събеседниците му от своя страна видяха в думите му не поредната политическа декларация, а доказателство, че в България съществуват съвременни политици, които разбират техните проблеми, мечти и стремежи.

„Настояваме за действия в посока изсветляване на историческата истина за нашите общи предци, която ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес на нашата страна. Отношенията на Северна Македония и България след 20-30 години ще са такива, каквито ги създаде този образователен процес. Той е фундаментът, върху който ще стъпят добросъседските ни отношения”, казаха гостите от РСМ и обявиха, че държат това да се случи преди преговорите да започнат.

Източник: NOVA

Related posts

Спряха газа и запорираха сметките на тец „Варна“ на Доган заради 25 млн. лв. дългове

Дани Тренчева

Проф. Сербезова създаде работна група, която ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България

Дани Тренчева

14 декември – Ден на ветеринарите

admin

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ опроверга атаките на ГЕРБ за документна измама

Прогноза за времето

admin

Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература

Дани Тренчева

Leave a Comment